Vjetar u prsa: Hrvatska će tek 2013. do BDP-a većeg od 1 posto

Hrvatska će ove godine imati gospodarski rast od 0,6 posto i nije vjerojatno da će u bliskoj budućnosti doći čak i do umjerenog rasta; sljedeće godine gospodarstvo bi trebalo porasti za 0,8 posto, a 2013. godine 1,2 posto, objavila je Europska komisija u redovitim jesenskim ekonomskim prognozama.

Gospodarstvo je suočeno sa znatnim vjetrom u prsa na putu prema punom oporavku, ističe Komisija i dodaje da visoka zaduženost kućanstava i poduzeća te potreba da smanje kreditnu zaduženost utječu na domaću potražnju.

Daleko od oporavka

Kapitalne investicije su daleko od oporavka, a građevinski sektor ne pokazuje nikakve znakove obrata od negativnog trenda. Industrijska proizvodnja je smanjena 4,4 posto u odnosu na prošlu godinu i trend se nastavlja. Turizam je, s druge strane, dao znatan doprinos gospodarstvu, navodi Komisija dodajući da je broj dolazaka stranih turista povećan za 7,6 posto u prvih osam mjeseci ove godine.

Proračunski deficit ove bi godine trebao porasti na 5,5 posto s 4,9 posto prošle godine. Sljedeće godine trebao bi pasti na 5,4 posto te na 5,2 posto 2013. godine. Predviđa se da će dug opće države porasti s 41,2 posto s kraja 2010. godine na 53,8 posto krajem 2013. godine.

Nezaposlenost se ove godine predviđa na 13,6 posto, dok bi se sljedeće godine trebala lagano smanjivati na 13,2 posto i 12,4 posto 2013. godine.

Manje povoljni krediti

Iako je bankarski sektor pokazao otpornost tijekom otežanih uvjeta proteklih godina, najnovije turbulencije na međunarodnim financijskim tržištima mogle bi postati izazovom za hrvatske banke u stranom vlasništvu, ističe Komisija dodajući da će očuvanje financijske stabilnosti biti ključno za oporavak realnog gospodarstva.

Pogoršanje financijskih uvjeta za strane banke koje su vlasnice glavnih hrvatskih banaka vjerojatno će također rezultirati manje povoljnim kreditnim uvjetima za kućanstva i gospodarstvo, navodi Komisija. (Hina/jk) 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox