Vlada Badelu 1862 odbila deblokirati račun

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Badel 1862 je putem Zagrebačke burze izvijestio da im je Carinska uprava 6. studenog blokirala žiro račun temeljem ovrhe za neplaćeni poseban porez na alkohol i alkoholna pića, a u priopćenju za medije navode kako je blokadom računa doveden u pitanje uspješan dovršetak financijskog restrukturiranja i dovršetak prodaje dionica Badela. 

Iz te tvrtke u priopćenju ističu kako su "izuzetno iznenađeni" stavom Ministarstva financija, Središnjeg ureda Carinske uprave, kojim se ne prihvaća njihov zahtjev za povlačenje rješenja o ovrsi i za deblokadu računa, već ih se upućuje u predstečajnu nagodbu. U Badelu su iznenađeni "naročito u svjetlu činjenice da je u samom obrazloženju donesene odluke Vlade o prodaji dionica prikupljanjem obvezujućih ponuda, jasno vidljivo da su donošenju odluke prethodila pozitivna mišljenja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Ministarstva gospodarstva, Ureda za zakonodavstvo te samog Ministarstva financija".

U Badelu ne osporavaju postojanje trošarinskog duga, no ističu kako su u pokrenutom ovršnom postupku u okviru svojih podnesaka iznijeli neke specifične okolnosti u kojima se tvrtka nalazi, te istovremeno predložili način podmirenja trošarinskog duga, a na koji prijedlog se Carinska uprava u svojim rješenjima o ovrsi nije očitovala. Ističu također kako Badel u cijelosti uredno podmiruje obveze prema državi po reprogramu poreznog duga, kao i obveze na ime PDV-a te na ime poreza, prireza i doprinosa na plaćama, uz napomenu da struktura dospjelog duga prema Carinskoj upravi na ime trošarine uglavnom ne prelazi 60 dana zakašnjenja u plaćanju. Ukupni iznos koje je Badel podmirio prema Poreznoj upravi i Carinskoj upravi u razdoblju od 1. siječnja do 5. studenog ove godine je 91,1 milijun kuna.

Neuvažavanjem zahtjeva za deblokadom računa, unatoč činjenici da postoje sve zakonske pretpostavke za takvo postupanje, u potpunosti se dovodi u pitanje provedba mjera restrukturiranja Badela te se ugrožava mogućnost provedbe donesene odluke o prodaji dionica tvrtke, ističe se u priopćenju.

Iz tvrtke navode i kako su uputili očitovanje na negativan odgovor za deblokadu računa Ministarstvu financija, resornom Ministarstvu gospodarstva te dopis predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, s ciljem pronalaska odgovarajućeg rješenja kojim bi bili u mogućnosti uspješno provesti odluku Vlade o prodaji dionica te time spriječiti moguću štetu kako za Badel tako i za državu. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox