Vlada omogućava desetogodišnje ugovore s Hrvatskim šumama

Hrvatska Vlada odlukom je omogućila sklapanje desetogodišnjih kupoprodajnih ugovora za isporuku drvne sirovine kojom gospodare Hrvatske šume. Odlukom se preporuča Hrvatskim šumama da s tvrtkama iz drvoprerađivačke industrije, kao i tvrtkama koje u preradu drva i proizvodnju namještaja ulože najmanje 40 milijuna eura sklope desetogodišnji kupoprodajni ugovor, s mogućnošću produženja, za isporuku drvne sirovine.

Takvi ugovori daju sigurnost onima koji rade taj posao, ali i onima koji žele uložiti, istaknuo je na sjednici Vlade potpredsjednik i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić. Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o rudarstvu koje fizičkim i pravnim osobama koje se natječu za koncesije treba omogućiti da lakše dođu do potrebne dokumentacije. Tako će ponuđači, umjesto dosadašnje obveze da uz ponudu za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina dostavi dokaz da ponuđač nema nepodmirenih dugovanja s osnova nezakonite eksploatacije, ubuduće trebati dostaviti očitovanje Državnog odvjetništva i Državnog inspektorata da se protiv ponuditelja ne vode postupci za nezakonito istraživanje i/ili eksploataciju mineralnih sirovina.

Izmjenama se rudarskim gospodarskim subjektima koji imaju važeće rješenje o odobrenju eksploatacijskog polja i za njega su ishodili koncesiju za eksploataciju, a koje nisu bez svoje krivnje otkopale ili pridobile potvrđene količine rezervi mineralne sirovine, omogućuje produženje koncesije za eksploataciju do roka za izvođenje rudarskih radova. Time se omogućuje očuvanje radnih mjesta i nastavak poslovanja, a bez nepotrebnih prekida u izvođenju rudarskih radova, objašnjava ministar gospodarstva Đuro Popijač. Vlada je odlučila i ove godine olakšati dolazak turista u Hrvatsku, pa tako turisti iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana za ulazak u Hrvatsku u razdoblju od 1. travnja do 31. listopada ove godine neće trebati vize (za boravke do 90 dana).

Uz privremenu suspenziju viznog režima za te tri države, Vlada je donijela i odluku o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Hrvatsku na osnovu valjanih shengenskih dozvola boravka i viza. Tako u razdoblju od početka travnja do kraja listopada stranci koji su nositelji valjane dozvole boravka koju je izdala jedna od država Shengenskog prostora privremeno neće trebati vizu za ulazak u Hrvatsku. Državljani Indije i Kine koji skupno i organizirano turistički posjećuju Hrvatsku neće trebati vizu ako imaju valjanu shengensku vizu, a za turistički posjet Hrvatskoj vizu neće, imaju li shengensku vizu, trebati ni državljani Jordana, Katara, Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. (Hina/mš)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox