Vlada ove godine od Ine izvlači još 105 milijuna kuna

I prije nego je problem oko preuzimanja većinskog udjela u Ini riješen, Vlada se uplela u nove „probleme“ s ovom tvrtkom. Naime, prošli je tjedan na snagu stupila uredba prema kojoj Ina mora plaćati 5 posto vrijednosti eksploatirane sirovine, piše Poslovni dnevnik. Time je ova naknada samo za Inu povećana za 1,9 posto u odnosu na prošlu godinu.

 

Nova visina naknade ove će godine Inu koštati 105 milijuna kuna više nego dosad, a to će se produžiti i na sljedeće dvije godine. Odredba se odnosi na sva eksploatacijska polja odobrena do kraja 2009. godine, a za sva odobrena nakon tog roka naknade će biti 10 posto, premda takvih polja zasad nema. Cijela priča odnosi se na eksploataciju plina i nafte, ali i svih mineralnih sirovina.

Obrazloženje Ministarstva gospodarstva je takvo da se radi zapravo o izjednačavanju naknada za plin i naftu te onih za čvrste sirovine jer su ove prve dosad bile niže, što nije prisutno nigdje u svijetu. Ministar gospodarstva Đuro Popijač kaže da se novom uredbom gospodarstvu uštedjelo 50 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

S druge pak strane, svima koji vade druge sirovine, neenergetske sirovine, ove su naknade snižene 60 posto. Ina je na cijelu stvar reagirala jednostavnom izjavom da će se pridržavati svih zakonskih regulativa i uredbi i da će isplatiti naknade. Možda i bolje za nju jer sada za razdoblje od 2015. do 2025. godine za varijabilni dio eksploatirane sirovine Ina treba plaćati 5 posto, dok je starom uredbom bilo uređeno 10 posto. (MJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 11. travanj 2011.
Foto: www.ina.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox