Vraćaju li se njemačke investicije u Lijepu Našu?

Njemačka je 2009. u inozemstvo uložila gotovo 900 milijardi eura, no od tog kolača jugoistočna Europa dobila je tek pokoju mrvicu. No, neke njemačke tvrtke smatraju da je opet došlo vrijeme za investicije u zemlje jugoistočne Europe, uključujući i Hrvatsku, piše Deutsche Welle.

Oporavkom njemačkog gospodarstva ponovno se javlja želja za investiranje, no gospodarska kriza je ostavila traga pa su poduzeća sada puno opreznija kod novih investicija, rekao je Andreas Breinbauer, zamjenik upravitelja visoke ekonomske škole u Beču.

Iako ulagači zemljama istočne Europe zamjeraju malo tržište i kupovnu moć, neučinkovitu javnu uprava, lošu infrastruktura i netransparentne javne natječaje, čini se da ipak postoje razlozi za optimizam.

To se posebno odnosi na sektor izrade dijelova za automobile, ali i za cjelokupno područje obnovljivih izvora energije u kojem će se u sljedećim godinama dogoditi zanimljive stvari, kaže Karl Schick iz Industrijske i trgovačke komore u Ulmu.

Hrvatska spada u one zemlje za koje je već u ovoj 2011. godini dvostruko više tvrtki iskazalo interes za nove investicije. Za usporedbu,  dok je prošle godine o novim ulaganjima razmišljala oko petina tvrtki, ove godine to čini oko 40 posto tvrtki. (jk)

 

Izvor: www.dw-world.de

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox