Vrdoljak: Još jedan alarmantan podatak

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najnoviji podatak o padu industrijske proizvodnje još je jedan u nizu alarmantnih, no trendovi se ne mijenjaju odjednom, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak upitan za komentar pada industrijske proizvodnje u studenom u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec za 4,3 posto. 

Riječ je o još jednom alarmantnom podatku, ali trendovi se ne mijenjaju ad hoc nego sustavno, rekao je Vrdoljak nakon sastanka sa sindikatima o restrukturiranju brodogradilišta. Dodao je kako misli da je riječ o jednom od zadnjih velikih padova te da će u 2013. godini uslijediti pozitivni predznaci u industrijskoj proizvodnji i bruto domaćem proizvodu.

Na pitanje koje mjere može najaviti kako bi negativni trendovi bili okrenuti, rekao je da treba definirati industrijske politike kako bi se znalo koje industrijske grane Hrvatska smatra perspektivnim za ulaganja, a zatim ih poticati.

Jedan od modela je spasiti što je više moguće brodogradnje ili otvarati nove potencijale u tom području te unaprijediti investicijsku klimu posebno za privatna ulaganja, kazao je Vrdoljak. Velik potencijal vidi i u javnim investicijama koje, kako je rekao, kad krenu pokreću gospodarstvo.

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenome je u odnosu na isti lanjski mjesec pala za 4,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja u studenome porasla za 1,1 posto u odnosu na listopad. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox