Za prvu nekretninu kredit sa 1,7 posto kamata?!

Država će sa 66 posto subvencionirati kamatnu stopu stambenog kredita za kupnju prve nekretnine, a uvjet je da se radi  novogradnji čija je najveća cijena kvadrata (s PDV-om) 1900 eura. Osim toga, kredit ne smije biti veći od 100.000 eura, a maksimalna visina kamatne stope je pet posto, a u prve četiri godine ostaje fiksna, piše Večernji list.

 

Poticaj za tržište nekretnina

O čemu se radi? Riječ je o zakonskim mjerama kojima se nastoji pokrenuti tržište nekretnina, a sljedeći tjedan ide u proceduru. To bi za građane značilo da bi prve četiri godine plaćali 1, 7 posto kamata na stambeni kredit, ali je moguće i manje. Točan iznos kamata ovisit će o bankama koje će svojim uvjetima konkurirati javnom pozivu, a država će odabrati najpovoljniju ponudu, piše Večernji list. Korisnici ovoga kredita, subvencionirani iznos će državi vratiti nakon njegova isteka i to u roku od 60 dana. Plan je da napočetku povrat subvencioniranog iznosa bude beskamatni.

Također, rok otplate kredita ne bi smio biti dulji od 25 godina, dok rata kredita ne bi smjela biti veća od polovice mjesečnih primanja kućanstava, to jest osobnog primanja nositelja kredita.

22 milijuna kuna

Nositelj kredita mora imati hrvatsko državljanstvo, prebivalište u RH, starosne dobi do 45 godina, ne smije biti vlasnik stana ili kuće, i ne smije već biti opterećen plaćanjem jednoga kredita. Ako je nositelj kredita u braku i njegov bračni partner ne smije biti vlasnik nekretnine i ne smije biti opterećen stambebnim kreditom. Ako bračni par već posjeduje nekretninu, iznos kredita koji će moći dobiti bit će razlika vrijednosti njihove nekretnine i one koje planiraju kupiti, a morat će odgovarati i uvjetima banaka. Država će odabranoj banci unaprijed uplatiti subvencionirani iznos kamata. Subvencije bi se trebale davati već u ovoj godini, a za tu svrhu osigurano je 22 milijuna kuna iz proračuna. (jk)

 

100.000 eura je maksimalan kredit sa subvencioniranim kamatama, sa 5 posto kamata, ukupnu iznos koji se treba platiti iznosi oko 175.000 eura

Uz rok otplate od 25 godina, osoba bi mjesečno plaćala 584 eura, a država bi subvencionirala 49.920 eura kamata,no taj iznos treba vratiti državi tijekom pet godina.

 

Izvor: Večernji list, 10. veljače 2011.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox