Za sve je kriv pad industrijske proizvodnje

Krajem prošle godine slušali smo uglavnom dobre prognoze o gospodarskom oporavku, međutim prva tri mjeseca ove godine iluzije su se razbile, a makroekonomisti vodećih banaka sada korigiraju svoje prognoze. Što su rekli za poslovni.hr?

 

Te su prognoze BDP-a uglavnom kretanja naniže, pa se u prvom tromjesečju očekuje pad istog do jedan posto. Neki ekonomisti, osvrćući se na pad industrijske proizvodnje od 5,4 posto u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prošlu godinu, smatraju to ''potonućem'' industrije. Ta sastavnica inače u prvom tromjesečju ima najveći udio u BDP-u budući da je tada najmanji utjecaj ostalih varijabli, kao što je poljoprivreda ili turizam.

IZ Privredne banke Zagreb smatraju da oporavak inozemne potražnje ne može povući ukupnu industriju. Hrvatska je tek u minimalnim količinama okrenuta izvoza, a nekoliko slučajeva ne može ''povući'' cijeli sektor. U istoj banci očekuju novi pad BDP-a u prvom kvartalu te korekcije procjena do kraja ove godine i to naniže.

RBA predviđa stagnaciju sa stopom rasta od nula posto u prva tri mjeseca, a pozitivne prognoze od 1,5 posto korigira u jedan posto. Iz iste banke poručuju da stagnacija proizlazi iz nedovoljno reformi, oporavka realnog sektora i negativnih trendova na tržištu rada. Bolje stanje moglo bi se očekivati u drugom tromjesečju zahvaljujući inozemnoj potražnji i dolasku turističke sezone.

Negativno prvo tromjesečje očekuju i u Erste i Hypo Alpe-Adroa banci. Ekonomisti Erste banke očekuju pad BDP-a na godišnjoj razini zbog industrijske proizvodnje te usporavanje rasta izvoza i stagnacija osobne potrošnje. Ipak, sve loše brojke za sada ne mijenjaju očekivanja ovih ekonomista za 2011. te oni i dalje očekuju rast od jedan posto.

Hypo banka smatra da će BDP u prva četiri mjeseca pasti jedan posto, a ako se ista kretanja nastave slijedi korekcija za ostatak godine. Kao i ostali ekonomisti, i oni iz ove banke, očekivanj tumače padom industrijske proizvodnje i slabim kretanjima privatnog sektora.  (SJ)

 

Izvor: www.poslovni.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox