ZABA lani ostvarila 1,28 milijardi kuna neto dobiti

Zagrebačka banka (ZABA) u prošloj je godini ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 1,28 milijardi kuna, što je povećanje neto dobiti za 5,4%  u odnosu na 2009. godinu, podatak je iz financijskog izvješća te banke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. A što će tek biti kada Hrvati izađu iz recesije?!

Ostvarena dobit je rezultat porasta volumena kredita komitentima (za 8,5 posto), nižih troškova financiranja te efikasnog upravljanja troškovima, ističu iz ZABA-e. Za troškove vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke Banka je prošle godine izdvojila 749 milijuna kuna, što je 190 milijuna kuna ili 33,9 posto više nego 2009. Rast tih troškova, kako se navodi u izvještaju poslovodstva Zagrebačke banke, pod utjecajem je recesijskog okruženja, pada gospodarske aktivnosti, rasta nezaposlenosti te smanjene likvidnosti realnog sektora.

Po podacima iz izvješća, poslovni prihodi ZABA-e prošle su godine iznosili 4,1 milijardu kuna i u odnosu na godinu ranije porasli su za 247 milijuna kuna. Neto prihod od kamata ostvaren je u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što je za 398 milijuna kuna više u odnosu na 2009. godinu, a taj je rast, kako se navodi, rezultat rasta volumena kredita komitentima i nižih troškova financiranja. Banka je svojim komitentima u skladu tržišnih kretanja istodobno smanjivala kamatne stope na strani kredita i na strani depozita, ističu iz ZABA-e. Neto prihod od provizija i naknada ostvaren je u iznosu od 931 milijun kuna. To je povećanje za 68 milijuna kuna, a rezultat je povećanih prihoda od naknada upravljanja imovinom, te brokerskih, konzultantskih i aranžerskih usluga u segmentu investicijskog bankarstva.

Neto prihodi od trgovanja i ostali prihodi iznosili su 421 milijun kuna, što je 219 milijuna kuna manje u odnosu na godinu ranije, a taj je rezultat, kako se navodi, pod utjecajem znatno niže volatilnosti kamatnih stopa na financijskom tržištu i negativnog efekta vrednovanja derivativnih instrumenata. Ukupni troškovi poslovanja Zagrebačke banke u prošloj su godini iznosili nešto manje od 1,8 milijardi kuna i neznatno su, za 0,7 posto, veći nego 2009. Po podacima iz izvješća, neto krediti komitentima iznosili su 64,7 milijarde kuna i povećani su za 5,1 milijardu kuna ili za 8,5 posto u odnosu na kraj 2009. Pritom su neto krediti pravnim osobama i državi povećani za 3,79 milijardi kuna, a neto krediti stanovništvu i obrtnicima za 1,3 milijarde kuna.

Depoziti komitenata iznosili su 57,04 milijarde kuna i u odnosu na kraj 2009. povećani su za 3,13 milijardi kuna, pri čemu su depoziti stanovništva povećani za gotovo 2,6 milijarde kuna. Imovina Zagrebačke banke na kraju prošle godine iznosila je 96,16 milijardi kuna i u odnosu na kraj 2009. porasla je za 3,6 posto. Zagrebačka je banka danas objavila i konsolidirano izvješće koje pokazuje da je prošlogodišnja neto dobit Grupe Zagrebačka banka iznosila 1,41 milijardu kuna, što je za 1,4 posto više nego godinu prije. (Hina/mš)

 

 

 

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox