Zadužujemo se milijardu eura?

Predstavljanje novog hrvatskog obvezničkog izdanja inozemnim investitorima, odnosno roadshow, započelo je u Njemačkoj, nastavljeno je u Nizozemskoj, a završeno je u Velikoj Britaniji. Aranžeri novog zaduženja su Deutsche Bank, HSBC i Unicredit, a neki analitičari smatraju da bi se mogla prikupiti i milijardu eura, piše Vjesnik.

Milijarda eura?

Iako u Ministarstvu financija ne žele govoriti o interesu investitora za novo zaduženje, može se čuti da bi vrijednost mogla biti između 500 i 700 milijuna eura, a analitičari kažu da bi taj iznosi mogao biti i milijardu dolara ako bude većeg interesa.

Analitičari smatraju da Ministarstvo financija  pokušava iskoristiti optimizam zbog završetka pregovora s Europskom unijom. No, ono što Hrvatskoj ne ide u prilog je grčka kriza zbog koje su investitori neskloni kupovanju duga te skorašnja odluka Europske središnje banke o podizanju referentne kamatne stope

Prikupljeni novac bit će iskorišten za krpanje proračuna, a analitičari smatraju da će kamata biti na razini prethodnog zaduživanja, odnosno oko 6 posto. Podsjetimo, Hrvatska je u ožujku ove godine 10-godišnjim obvezničkim izdanjem prikupila 1,5 milijardi dolara uz 6,37 posto godišnje kamate. (jk)

 

 

Izvor: www.vjesnik.hr
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox