Zagrebačka banka uvodi kunske stambene kredite za poboljšanje kvalitete stanovanja

S obzirom na potrebe za  boljom kvalitetom stanovanja te sve veće svijesti građana o važnosti štednje energije i manjih troškova režija, danas, 17. rujna 2012. Zagrebačka banka u svoju ponudu uvodi stambeni kredit u kunama za razne vrste intervencija u stambenom prostoru i na stambenim objektima te za provođenje procesa legalizacije nekretnina.

Ovaj kunski kredit odobrava se u iznosu do 200.000 kuna, na rok do 15 godina, a njegove namjene mogu biti

  • dovršenje, dogradnja i rekonstrukcija stambenih objekata
  • unutarnje uređenje/adaptacija stambenih objekata
  • komunalno uređenje građevinskog zemljišta
  • poboljšanje energetske učinkovitosti
  • legalizacija stambenih objekata (ishodovanje rješenja o izvedenom stanju uključivo plaćanje svih potrebnih komunalnih naknada i ostalih troškova)

Kamatna stopa za kunske stambene kredite je promjenjiva i razlikuje se s obzirom na namjenu te iznosi:

  • 5,75%  za namjenu poboljšanja energetske učinkovitosti
  • 5,95% za unutarnje uređenje (adaptaciju), dovršenje, dogradnju ili rekonstrukciju kuća za stanovanje
  • 6,45% za legalizaciju stambenih nekretnina

Za korisnike kredita koji imaju redovito primanje na tekući račun u Zagrebačkoj banci kamatna se stopa umanjuje za dodatnih 0,25 postotnih poena.

Otplata kredita obavlja se u mjesečnim anuitetima/ratama u kunama, a za realizaciju kredita nije potreban zalog na nekretnini već jedan od instrumenata osiguranja ili njihova kombinacija prema odabiru i mogućnostima klijenta, a koji pokriva 15% iznosa kredita za kredite do 100.000 kuna, odnosno 30% za veće iznose. Mogući instrumenti osiguranja su depozit, polica osiguranja života s otkupnom vrijednošću ili ulog u novčane fondove (ZB Plus i ZB Europlus), a moguć je i samo jedan jamac. Uz taj kredit moguće je ugovoriti Credit protect osiguranje, koje korisniku osigurava vraćanje kredita za slučaj otkaza, bolovanja ili smrti. Dodatna pogodnost je da uz Credit Protect korisnik nema obvezu ugovaranja police osiguranja od nezgode i ne plaća naknadu za obradu kreditnog zahtjeva te je dovoljno samo 15% pokriće instrumentima osiguranja. Bez Credit Protect osiguranja naknada za obradu kreditnog zahtjeva iznosi 500 kuna.

Ulaganjem u poboljšanje energetske učinkovitosti (kupnjom i ugradnjom solarnih kolektora ili drugih sustava iz obnovljivih izvora energije, postavljanjem termo-fasade, vanjske stolarije s izo-staklom i sl.) korisnik kredita na duži rok ostvaruje značajno smanjenje potrošnje energije te direktno smanjuje troškove svojih režija, a navedeno može financirati stambenim kunskim kreditom po povoljnim uvjetima. Ovim kreditom moguće je čak financirati i kupnju bijele tehnike energetskog razreda A+ i  A.

S obzirom na velik broj nelegalnih nekretnina  u Hrvatskoj koje je moguće  ozakoniti do kraja lipnja 2013. uz minimalne naknade, Zagrebačka banka nudi kunski kredit koji se može koristiti i za financiranje ishodovanja rješenja za legalizaciju te plaćanje svih potrebnih komunalnih doprinosa i ostalih troškova povezanih s legalizacijom. Po isteku navedenog roka bit će puno teže i značajno skuplje legalizirati nekretninu. Dakle, vlasnici nekretnina koje još nisu legalizirane sada imaju priliku na jednostavan i povoljan način riješiti pravni status svoje nekretnine (biti u skladu sa Zakonom) i imati mogućnost sudjelovanja na tržištu nekretnina, sada uz dodatnu vrijednost nekretnine. (ps/jk)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox