Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom: Nema više varanja

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Od sljedeće godine svi koji posluju s gotovinom više neće moći varati državu. Vlada je, naime, s današnje sjednice uputila u Sabor konačni prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim želi stati na kraj neprijavljivanju prometa i neplaćanju poreza.

O kakvim se razmjerima utaje stvarnog prometa i poreza radi, dovoljno govore podaci da je prosječan prijavljeni dnevni promet gotovinom kod primjerice, trgovina samo 100 kuna. U kafićima, pak, on iznosi 95 kuna, a kod taksista 65 kuna.

Takvi su prometi, požalio se ministar financija Slavko Linić , nerealni i nisu dovoljni ni za isplatu dohodaka. Stoga će se od sljedeće godine svaka gotovinska transakcija bilježiti u Poreznoj upravi, zbog čega će tvrtke morati nabaviti posebne softvere.

Od fiskalizacije će biti izuzete jedino posebne djelatnosti, poput naplate cestarine, koje država ionako nadzire.

Po podacima koje imamo, samo 15 posto prometa obavlja se gotovinom, što je nerealno, zaključio je Linić.

Porezno opterećenje neće se povećavati, bilo bi dobro kada bi ono moglo biti i manje, ali ono što se mora platiti, mora se platiti, ocijenio je premijer Zoran Milanović, dodavši kako je sloboda kada se čovjek pokorava zakonu, a ne pojedincu.

Projekt fiskalizacije državu će u sljedećoj godini stajati 13 milijuna kuna, a u sljedeće dvije godine po 15 milijuna, piše jutarnji.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox