Zalihe u industriji na godišnjoj razini pale za 15,7 posto

Foto: Ilustracija

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj na kraju rujna u odnosu na mjesec prije smanjene su za 2,9 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj rujna 2011. godine, manje za 15,7 posto. 

Prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju rujna u usporedbi sa prethodnim mjesecom u rudarstvu i vađenju manje su za 1,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Na godišnjoj razini, prema rujnu 2011. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 6,6 posto, dok su u prerađivačkoj industriji smanjene za 16,3 posto. U sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji metala, za 52 posto te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 49,2 posto.

Pad zaliha na godišnjoj razini zabilježen je i u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 30,4 posto, odjeće za 25,8 posto, duhanskih proizvoda za 17,7 posto itd. Rast zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u 11 djelatnosti prerađivačke industrije, a u najvažnijoj djelatnosti prerađivačke industrije, proizvodnji prehrambenih proizvoda za 13,4 posto. Povećane su i zalihe u proizvodnji pića za 9,5 posto, proizvodnji strojeva i uređaja 15,7 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 3,2 posto. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox