Zašto se MOL-u žuri preuzeti Inu?

Odluka MOL-a da putem privatne ponude svim manjinskim dioničarima Ine ponudi 2800 kuna po dionici motivirana je žurbom da što prije ozakoni svoje upravljanje kompanijom, doznaje Business.hr, od izvora bliskih Vladi i onih iz naftnog biznisa.

Kako piše Business.hr, Državno odvjetništvo je došlo do novih saznanja u istrazi oko afere Spice, odnosno pokušaja preuzimanja Podravke njenim vlastitim novcem. Državno odvjetništvo ima informacije koje povezuju MOL-ovo davanje pologa za kredit u OTP banci s pregovorima o upravljačkim pravima nad Inom, u kojima je Mol dobio pravo upravljanja Inom kao da ima većinski vlasnički udjel.

Business.hr podsjeća kako je pregovore o upravljačkim pravima vodio tadašnji ministar gospodarstva Damir Polančec, kojeg se sumnjiči kako je upravljačka prava u Ini predao MOL-u, a MOL je zauzvrat u OTP banku položio depozit kojim je omogućeno dizanje kredita za preuzimanje Podravke.

Kada je otkrivena afere Spice, predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi, rekao je kako je Podravka od MOL-a tražila ekspertizu u obrani od neprijateljskog preuzimanja, a kasnije je rekao kako je pomoć tražio sam Polančec.

 

Parkirane dionice

 

Ako se to dokaže u istrazi, ugovor o upravljačkim pravima trebao bi biti razvrgnut, piše Business.hr. Iz tog razloga MOL se žuri preuzeti dionice malih dioničara kako bi u potpunosti legalizirao pravo na upravljanje Inom, neovisno o prije potpisanom ugovoru o upravljačkim pravima.

Business.hr doznaje od izvora iz naftnih krugova kako će MOL vjerojatno uspjeti skupiti dovoljno dionica Ine putem privatne ponude, jer je među malim dioničarima mnogo parkiranih dionica koje su u neizravnom MOL-ovom vlasništvu. Ako se ove informacije pokažu točnima, onda je privatna ponuda malim dioničarima Ine potez kojim MOL želi u potpunosti legalizirati prijašnju poziciju.

 

 

 

Izvor: Business.hr, 6. prosinca 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox