Zbog grčke krize euro pao na najniže razine posljednjih godina

Euro je oslabio na međunarodnim tržištima valuta, te se spustio na najniže razine prema dolaru i jenu u više mjeseci odnosno godina nakon što se ponovo rasplamsala zabrinutost u vezi s izloženošću europskih banaka grčkim obveznicama.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,1 posto, kliznuvši na 1,3444 dolara, približivši se najnižoj razini u osam mjeseci prema američkoj valuti od 1,3384 dolara, koju je dosegnuo u četvrtak na platformi EBS.

Jedinstvena europska valuta bila je na istom postotnom gubitku prema jenu, te se njime trgovalo po 102,48 jena. Time se euro ponovo približio najnižoj razini prema japanskoj valuti u 10 godina od 102,211 jena, koju je dosegnuo u četvrtak.

Dolar je i danas ostao nepromijenjen prema jenu, te se njime trgovalo po 76,22 jena.

Gubici na grčkim državnim obveznicama

Tržišta su bila nervozna iako je Grčka opovrgnula medijska izvješća da bi jedna od opcija za rješavanje dužničke krize uključivala njezin kontrolirani stečaj, pri čemu bi vrijednost grčkih obveznica kao kolaterala bila smanjena za 50 posto.

Deutsche Bank upozorava da bi europske banke mogle zabilježiti veće gubitke na grčkim državnim obveznicama od dogovorenih 21 posto. Taj bi gubitak po novoj procjeni najveće njemačke banke mogao iznositi 25 posto ili čak i više. (Hina/jh)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox