Zbog krive procijene rejtinga investitori izgubili milijune dolara

Foto: Ilustracija

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) dovela je u zabludu investitore dodijelivši najviši rejting financijskim derivativima CPDO kojima se jako smanjila vrijednost manje od dvije godine nakon što ih je kreirala nizozemska banka ABN Amro, zaključio je australski sud, u presudi koja bi mogla otvoriti put za sudske postupke u Europi, prenosi The Financial Times. 

Savezni sud Australije presudio je u ponedjeljak da su S&P i ABN Amro "zavarali" i "doveli u zabludu" 12 mjesnih vijeća iz Novog Južnog Walesa koja su kupila taj financijski proizvod, poznatiji kao "Rembrandt", s najvišim rejtingom "AAA" od lokalnog posrednika LGFS-a 2006. Vijeća su izgubila više od 90 posto od uloženih 17 milijuna australskih dolara. Trinaesto vijeće, koje je podnijelo zasebnu tužbu, izgubilo je gotovo milijun australskih dolara.  Sud je ocijenio da "relativno kompetentna" rejting agencija ne bi dala trostruku A ocjenu tim papirima, koji su opisani kao "groteskno komplicirani". S&P i veleprodajni bankarski odjel ABN Amroa, koji je sada u vlasništvu RBS-a (Royal Bank of Scotland Group), također su objavili informacije i tvrdnje koje su bile ili "pogrešne" ili uključivale "nemarno netočna tumačenja", ocijenila je sutkinja Jayne Jagot, u presudi na 1500 stranica.

To je prvi put da je nekoj rejting agenciji provedeno kompletno suđenje zbog strukturiranih financijskih proizvoda. To je velik udarac rejting agencijama, koje su godinama profitirale od dodjele rejtinga a da nisu odgovarale investitorima za ta mišljenja, kazala je Amanda Banton, odvjetnica koja je zastupala vijeća. Rejting agencije neće se više moći skrivati iza izjava o odricanju od odgovornosti. John Walker, izvršni direktor tvrtke IMF Australia, javne tvrtke koja je financirala tužbu lokalnih vlasti, rekao je da bi australska presuda mogla otvoriti put za "značajne odštete" u Europi. Ipak, odvjetnici izvan Australije skeptični su u pogledu izgleda sličnih postupaka u SAD-u i Europi.

Mišljenje bez odgovornosti

U SAD-u i drugdje, rejting agencije uglavnom su uspješne u osporavanju desetaka tužbi zbog njihove odgovornosti za pogrešne ocjene rejtinga derivativa i drugih vrijednosnih papira kojima je u financijskoj krizi jako pala vrijednost. Agencije se uspješno opravdavaju da su njihovi rejtinzi samo mišljenja, zaštićena pravom na slobodu govora koju jamči američki Ustav te izjavama o odricanju od odgovornosti objavljenim u svojim izvješćima. 

Australska općinska vijeća trebala bi dobiti odštetu u iznosu od 16 milijuna australskih dolara, dok bi ukupan trošak predmeta uključujući pravne troškove i kamate mogao iznositi 30 milijuna američkih dolara, rekao je Walker. Svaka od tri optužene strane morat će platiti trećinu štete.

LGFS (Local Government Financial Services), koji je također tužio ABN Amro i S&P, isto tako ima pravo na odštetu za gubitak od 16 milijuna australskih dolara koji je pretrpio na prodaji tih papira matičnoj tvrtki Local Government Super. LGFS je od ABN Amra kupio te derivative u vrijednosti 45 milijuna australskih dolara, 18,5 milijuna je preprodao općinskim vijećima, a ostatak zadržao. S&P je najavio žalbu na presudu, a RBS priopćio da je proučava. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox