Znate li privući ulagače?

U ovako teškim poslovnim i ekonomskim uvjetima u potpunosti je razumljivo da mnoge male i srednje tvrtke, koje teško dobivaju kredite od banaka, uzimaju u obzir privatne ulagače i tvrtke. No, kako se mali poduzetnik može u najboljem svjetlu predstaviti takvim investitorima?

Privatni ulagači i tvrtke će uzeti u obzir mnogo ključnih faktora pri odlučivanju hoće li uložiti kapital u neki posao. Stoga, za početak trebate procijeniti vlastito rukovođenje;  razmisliti postoje li neke slabosti i provjerite ima li tvrtka pravo rukovodstvo koje će provesti poslovnu strategiju. Mnoge tvrtke koje ulažu svoj kapital postavljaju dodatne ljude u rukovoditeljski tim, no moraju vidjeti da tvrtka u koju ulažu ima dobar rukovoditeljski temelj u koji će se novi ljudi uklopiti.

Ako tražite investitora morate znati uvjerljivo predstaviti sebe, svoj proizvod,svoje mjesto na tržištu te prednosti pred konkurencijom. Investitori uvijek traže tvrtke koje imaju jak proizvod i dobru poslovnu ponudu. Potencijalni investitori će posebno cijeniti ako je rukovodstvo tvrtke već odredilo put za širenje poslovanja i ako mogu dokazati da postoji mjesto na tržištu za ono što nude.

Nakon što procjene sve ove stavke, investitori će detaljnije pogledati poslovnu strategiju tvrtke. Točnije, zanimat će ih jesu li prodaja i marže održive, kako se upravljanje računima i indikatori uspjeha slažu u prošloj godini, kakve su mogućnosti mijenjanja cijena za proizvode i usluge vaše tvrtke te što utječe na obrtni kapital i je li on sezonski.

Bez iznenađenja

Nakon procjene koncepta i odgovora na detaljnija pitanja o poslovanju investitori će željeti vidjeti dokaze vaših uspjeha, odnosno brojke koje govore o vašem poslovanju te koji je petogodišnji plan tvrtke. Posebno će se usredotočiti na procjenu veličine tvrtke za pet godina i daje li poslovni plan dovoljno dokaza da rukovodstvo razumije izazove koji stoje pred njima i jesu li se adekvatno pripremili za njih.

Na kraju, investitori mrze iznenađenja. Daleko je bolje istaknuti moguće probleme nego ih pokušati sakriti jer će biti otkriveni nakon pomnog razmatranja vaše ponude. Ako se držite gore navedenih savjeta, imat ćete priliku privući dodatni kapital koji će vam pomoći pri sljedećoj fazi rasta vaše tvrtke. 

 

 

Izvor: www.newbusiness.co.uk

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox