ZSE: Crobex potonuo 7 posto, više od najvažnijih svjetskih indeksa

Crobex indeks Zagrebačke burze protekloga je tjedna pretrpio veći pad nego većina najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, a tržište ne pronalazi razlog za oporavak, nakon što su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva.

 

Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 7 posto, na 1.846 bodova, zaronivši na najnižu razinu od 7. prosinca prošle godine, kada je iznosio 1.825 bodova. Crobex10 pao je, pak, 4,7 posto, na 1.023 boda, što je njegova najniža razina od 13. prosinca prošle godine, kada je iznosio samo 1.001 bod.

Domaće tržište kapitala u negativnom je cjenovnom kanalu. Crobex je na najnižim razinama od prošle godine i ne pronalazi snage za oporavak ni kada sa svjetskih burzi stignu pozitivni signali. Razlog tome su snižene procjene rasta domaćeg gospodarstva za ovu i iduću godinu - kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

 

Niz institucija srezalo je procjene gospodarskog rata u Hrvatskoj

Unicredit je smanjio procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 1,2 na svega 0,2 posto, a Privredna banka Zagreb s 1 na 0,7 posto. Tom se trendu pridružio i Međunarodni monetarni fond, smanjivši procjene rasta za Hrvatsku s 1,3 na 0,8 posto,

Najveći promet ostvaren je protekloga tjedna dionicom HT-a, 13,3 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 2,01 posto, na 243 kune. Slijedi dionica Končar Elektroindustrije, s otprilike 5 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena potonula 5,09 posto, na 522 kune.

U većem fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adris grupe, s prometom od 4,85 milijuna kuna i tjednim padom cijene od 5,57 posto, na 203,02 kune. Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 4,8 milijuna kuna i padom cijene za 7,69 posto, na 540 kuna.

 

Pad domaćeg tržišta posljedica je lošeg raspoloženja na svjetskim burzama

Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 6,4 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od listopada 2008. godine. S&P 500 strmoglavio se, pak, 6,6, a Nasdaq indeks 5,3 posto. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 5,6 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,8, a pariški CAC 7,3 posto.

Tržišta je najviše uzdrmalo priopćenje čelnika Feda, koji su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, upozorili da „postoje značajni rizici slabljenja gospodarskih izgleda, uključujući i deformacije na globalnim financijskim tržištima“.

Uz poremećaje na svjetskim financijskim tržištima, Fed je naveo i druge probleme američkog gospodarstva koje nije lako riješiti: visoka nezaposlenost, slabo tržište nekretnina i skroman rast potrošnje stanovništva.

 

Tehnička analiza S&P-a: Tržište je na ključnoj točki

Najvažniji američki S&P 500 indeks potonuo je prošloga tjedna 6,6 posto, na 1.136 bodova, probivši sve granice potpore koju je tržište gradilo od sredine kolovoza. Stoga je tržište došlo do ključne točke koja će odrediti nastavak trgovanja u ovoj godini.

Pad ispod linije vrata, formacije koja neodoljivo podsjeća na formaciju glave i ramena, najavljuje daljnji pad S&P-a. No, uspon tog indeksa u petak daje nadu u oporavak. Oporavak bi značio kreiranje tzv. 'divergencije' na tjednom grafikonu, što je jedan od boljih signala promjene trenda - kaže Marko Erdeljac, stručni suradnik u riznici Erste banke. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox