Putin rezoluciju o Libiji usporedio s pozivom na križarski rat

Ruski premijer Vladimir Putin usporedio je rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Libiji s pozivima na srednjovjekovni križarski rat, javljaju ruski mediji. Rusija je bila suzdržana u glasovanju o rezoluciji kojom su uvedene zona zabrane leta nad Libijom i mjere za zaštitu civila od snaga odanih libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

 

Rezolucija Vijeća sigurnosti je manjkava; ona omogućuje sve i podsjeća na srednjovjekovni poziv na križarski rat - rekao je Putin radnicima u tvornici balističkih raketa u regiji Urala. Ona učinkovito omogućuje intervenciju u jednoj suverenoj državi.

Deset od 15 članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za rezoluciju, dok su suzdržane bile Rusija, Kina, Njemačka, Indija i Brazil. Ova američka politika postaje stabilni trend - rekao je Putin prisjetivši se američkih zračnih udara na Beograd u vrijeme Billa Clintona i na Afganistan i Irak za vrijeme dvije Busheve administracije. Sada je red na Libiju pod izlikom zaštite civila - kazao je premijer. Gdje su logika i savjest? Nema nijedne.
Događaji u Libiji potvrđuju da Rusija treba ojačati svoje obrambene sposobnosti, dodao je Putin.

Napad je neprihvatljiv

U međuvremenu je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio da u ovome trenutku nitko ne može predvidjeti posljedice situacije u Libiji te da je za Rusiju neprihvatljiva primjena vojne sile protiv civila. Zbog toga se Rusija pridružila konsenzusu svjetskih sila sa zahtjevom da se zaustavi nasilje protiv civilnog stanovništva. Međutim, režim Moamera Gadafija nije poslušao zahtjeve međunarodne zajednice i s tim u svezi Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo rezoluciju 1973 - rekao je Lavrov nakon sastanka s glavnim tajnikom Arapske lige Amrom Musom u Kairu.
Nadamo se da će posljedice biti minimalne i da neće dovesti do podrivanja teritorijalne cjelovitosti Libije, a u budućnosti i regije - kazao je. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox