''Država svake godine HEP-u ukrade jednu veliku elektranu''

Državni intervencionizam, zbog kojeg godišnje gubi milijardu kuna, svake godine HEP-u ukrade jednu veliku elektranu, upozorili su čelnici Sindikata TEHNOS na  konferenciji za novinare.

Kada HEP ne bi bio Vladina "krava muzara", iz koje se izvlači dobit održavanjem preniske cijene električne energije, osiguranjem jeftine struje za tvrtke poput TLM-a, Diokija ili mostarskog Aluminija, uzimanjem dobiti za krpanje državnog proračuna i korupcijom, svake bi godine mogao iz vlastitih sredstava investirati u izgradnju nove elektrane, ustvrdio je predsjednik sindikata Denis Geto.

Plan povećanog investiranja, koji je najavio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, natjerat će HEP u dodatno zaduživanje koje će pak pogodovati privatnom, i to pretežito stranom kapitalu.

Pritom će vlast HEP-u nametnuti investiranje u hrvatsku mrežu dalekovoda dok će za izgradnju elektrana, za što HEP nema dovoljno novaca, širom otvoriti vrata stranom kapitalu koji će na hrvatskoj zemlji s minimalnim troškovima graditi velike elektrane i poticane obnovljive izvore, kaže Geto.

TEHNOS smatra da HEP mora investirati prvenstveno u proizvodne objekte umjesto u dalekovode jer je, primjerice, visokonaponska mreža još uvijek predimenzionirana i koristi se s 30 do 50 posto kapaciteta.

Političko kadroviranje

Postavljanje Zlatka Koračevića, člana HNS-a koji u svojoj dosadašnjoj karijeri nije imao veze s HEP-om, na mjesto predsjednika Uprave, primjer je političkog kadroviranja kojim se na najvažnije funkcije umjesto stručnjaka dovode politički podobni ljudi, ističe Geto.

Čini se da i nova vlast namjerava razbiti HEP na dijelove, izdvajanjem prijenosa i distribucije, čime bi se smanjila kreditna i investicijska sposobnost HEP-a, a hrvatske elektrane ostavilo na milost i nemilost privatizaciji i krupnom kapitalu.

Sindikat će se tome suprotstaviti svim silama jer je razbijanje HEP-a put u privatizaciju nacionalnog dobra, a nije istina da je za restrukturiranje HEP-a, u skladu s Direktivama EU, nužno izdvajanje prijenosa i distribucije, rečeno je na konferenciji. (Hina/jh)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox