Prilika za posao: Sredinom ove godine 300 Hrvata moći će se zaposliti u EU

Ulaskom Hrvatske u EU mnogi vide priliku za zaposlenje u nekoj od agencija ili institucije Unije, a prvi natječaji za hrvatske građani mogli bi biti raspisani već sredinom ove godine, piše Business.hr.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pretpostavljaju da bi posao u institucijama EU moglo pronaći između 200 i 300 hrvatskih građana, ako je suditi prema iskustvima drugih zemalja koje su ušle u EU.

Budući zaposlenici institucija EU zapošljavaju se putem otvorenih natječaja, odnosno concoursa čiji cilj nije zapošljavanje osobe na točno određenu poziciju već stvaranje baze raspoloživih osoba.

Kandidati koji prođu natječaj uvrštavaju se na takozvani reserve list, odnosno popis s kojeg će institucije EU birati kandidate koji im najbolje odgovaraju u određenom trenutku.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ističu kako će prvi concours biti otvoren samo za hrvatske građane kako bi se popunio broj radnih mjesta namijenjen zaposlenicima uz Hrvatske. Nakon prvih natječaja, hrvatski će građani moći sudjelovati na svim drugim natječajima ravnopravno sa svim ostalim građanima država članica EU. (jk)

 

Izvor: Business.hr, 20. ožujka 2012.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox