Sindikati: Ako ćemo imati europske cijene, želimo i europske plaće

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je da su poskupljenja struje i plina neopravdana.

Vlada očito želi obilježiti 1. svibnja kako je obilježila prva četiri mjeseca mandata - povećanjem cijena, kaže Novosel.

Smatra da argumenti za poskupljenje koji su se mogli čuti ovih dana ne stoje, jer su, kako je rekao, kiše počele padati, a cijene naftnih derivata prestale rasti pa se postavlja pitanje zašto struja i plin moraju poskupjeti.

Ako je interes da uđemo u EU s cijenama koje su konkurentne i približne cijenama u EU-u, želimo ući i s konkurentnim plaćama"kaže Novosel. SSSH po njegovim riječima želi da minimalna plaća bude najmanje kao u Sloveniji koja je duplo veća nego u Hrvatskoj.

Vlada je danas odlučila da od 1. svibnja plin za hrvatska kućanstva poskupljuje za 22 posto, a električna energija za 20 posto.

Četiri sindikalne središnjice će, kaže Novosel, Vladi na prosvjedu 1. svibnja na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, pokazati žuti karton i njime poručiti Vladi da radnici žele posao, plaću i bolji život.

Sportskim žargonom, to je prva opomena pred isključenje, a Vladi želimo da 1. svibanj 2013. godine ne moramo obilježavati crvenim kartonima koji znače isključenje, kaže Novosel. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox