Ako smo u Zagrebu mogli zaustaviti Benficu, možemo i Atalantu

18/09/2019

Autor fotografije: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Spremni smo za utakmicu, imamo na raspolaganju 25 zdravih igrača, dakle velik izbor, svi su motivirani, svi su spremni, u najboljem su stanju, u dobroj formi tako da očekujem vrlo kvalitetnu utakmicu i, naravno, našu pobjedu, odlučno je istaknuo Dinamov trener Nenad Bjelica večer uoči okršaja protiv talijanske Atalante u srijedu u 21 sat na maksimirskom travnjaku na otvaranju C skupine Lige prvaka.


  – Proučili smo Atalantu, moji kolege, asistenti bili su na utakmici u Genovi. I ja sam pogledao utakmicu, ali ne samo tu nego i prethodne u prvenstvu. Vjerujem da ćemo na terenu pokazati da smo ih dobro analizirali, ali nikakva vam anliza nije dovoljna bez velikog doprinosa, bez velike želje, koncentracije, zalaganja igrača. Ali, vjerujem da su igrači stvarno na dobroj razini i da će sutra to pokazati na terenu – dodao je trener Bjelica.

  Atalanta možda i nije tipična talijanska momčad jer teži napadačkom nogometu. Tko vam se čini najopasnijim u trokutu Zapata – Gomez –  Iličić?

  – Mislim da je najopasniji Iličić. Nepredvidiv je, dobar i u driblingu, pasu, šutu, dobar realizator, vrlo neugodan... Ima neuobičajena rješenja koja drugi ne vide i čini mi se da je on najnezgodniji u njihovoj momčadi. Ali i ostali, dakle Gomez, Murielo, Zapata naš Pašalić, također su opasni igrači.

  Talijanski su novinari primijetili da je Dani Olmo odigrao pet od šest Dinamovih utakmica u pretkolu Lige prvaka, ali da je u HNL-u nastupio samo u jednoj od sedam.

  – Olmo je kasno stigao, namjera nam je da ga pripremimo za utakmice Lige prvaka, da se cijela momčad povremeno mijenja, zna se dogoditi da se u rotaciji od utakmice do utakmice promijenimo 11 igrača.

  Talijansi potom upitali hoće li Olmo igrati u srijedu protiv Atalante.

  – Vrlo vjerojatno hoće.

  Trener Bjelica prije šest je godina vodio bečku Austriju u teškoj skupini Lige prvaka. Sad je na klupi Dinama u istom natjecanju. Kakav Dinamo navijači mogu očekivati ove sezone?

  – Samo znamo da ćemo dati sve od sebe da uzmemo tri boda, za to nam treba maksimalna podrška, fer navijanje i vjetar u leđa 90 minuta. Igrači će sigurno dati svoj maksimum, a onda ćemo vidjeti kakav će biti rezultat. To je naš jedini fokus, ne razmišljjam o drugoj utakmici kao niti o trećoj ili šestoj već nam je uvijek najvažnija ona koja nam sljedeća dolazi.

  Prošle ste sezone igrali protiv Benfice u osmini finala Europa lige i pritom je u prvoj utakmici u Zagrebu pobijedili 1:0. Koliko je Atalanta slična Benfici?

  – Tu su negdje... Slične su jačine, sličnog talenta. Benfica je imala iznimno talentirane igrače, neugodne, nepredvidljive, hitre, tako da je to doista vrlo slično. Napadački su orijentirani. Ako smo uspjeli zaustaviti onakvu Benficu i ostaviti je na jednoj šansi i zaustaviti igrača koji je poslije transferiran za 120 milijuna eura, onda sam siguran da to možemo i sutra s Atalantom – zaključio je trener Bjelica.

  Među onima koji će, kako trener kaže, dati svoj maksimum na terenu, bit će i nadahnuti i razigrani Dinamov napadač Bruno Petković koji je svojih prvih šest seniorskih sezona proveo u talijanskim klubovima.

  – Pripremamo se kao i za svaku drugu utakmicu. Iako se može nazrijeti neka euforija kroz izjave i očekivanja medija i navijača, mislim da je primarni zadatak i stožera i trenera zadržati nas čvrsto nogama na zemlji. Uspjeli su u tome, cijela je momčad maksimalno fokusirana, očekujem da ćemo svi dati svojih 100 posto.

  Talijanske je novinare zanimalo kako Petković uspoređuje igranje u Hrvatskoj i Italiji.

  – Velika je razlika kad dođeš u sredinu gdje ti i trener i stožer i klub daju najbolje uvjete da izraziš svoje nogometne kvalitete. Ne tražim alibi i isprike zašto tako nije bilo u Italiji iako ih se može naći. Ali, to je sve u prošlosti. Hoću li dati neki savjet suigračima? Ne. Imamo čovjeka koji to radi, odličnog analitičara Jasmina Osmanovića, tu su stožer i trener sa svojim idejama. Možda je po važmosti ovo najzvučnija utakmica zbog same činjenice da je to Liga prvaka, ali priprema protiče kao svaka druga – pojasio je Petković pri čemu ga je trener Bjelica pomno promatrao s laganim smiješkom.

  – Pa, bolje govoriš talijanski nego hrvatski – u šali je dobacio trener Bjelica pri čemu se na to dovitljivo nadovezao kolega novinar:

  – Ali, zato bolje igra u Hrvatskoj nego u Italiji.

  Potom je uslijedio i pomalo nezgodan novinariski upit namijenjen Petkoviću: može li prokomentirati rad trenera Bjelice. Na to je prvi uskočio sam Bjelica provukavši uz širok osmijeh:

  – A, što da on sad kaže o treneru? U redu, neka kaže na talijanskom. Ako smije, ha, ha, ha...

  I sam je Petković prihvatio ležerniji ton:

 – Možda ću reći sutra, kad vidim sastav za utakmicu, ha ha ha..

 Potom je ipak ozbiljno ustvrdio:

  – Sami rezultati i sam moj napredak u ovih godinu dana najbolji su odgovor na to pitanje.

  Potom je nastavio sam trener Bjelica:

  – Ne bi mogao njegov trener ništa napraviti da sam Petković nije odlučio biti uspješan. Bitno je da je sam odlučio postati takav. On je taj talent imao uvijek, i u Italiji i sad. No, sad osjeća povjerenje svih nas, mi mu pomažemo, a on kao igrač i osoba zaslužuje da se potrudimo. On je taj koji ostvaruje svoje uspjehe i sve ono što će u budućnosti ostvarivati. Sutra uz njega neće biti sadašnji trener, ići će i on dalje u karijeri, dakle sve je isključivo njegova zasluga.

 Petković se potom osvrnuo i na tezu da je pred njim jedna od najvažnijih utakmica u karijeri.

  – Kad sam došao u Dinamo, već sam se desetak puta naslušao priča o „utakmici života, najvažnijoj dosad...“ Sigurno je da imamo veliku želju, ogroman motiv, ali čvrsto smo na zemlji, ne smijemo izgoriti u svojoj želji. Moramo nastaviti raditi i slijediti smjernice trenera i stožera, dakle da jednostavne stvari radimo perfektno. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox