Gradonačelnici o gradovima budućnosti na prvom zelenom festivalu

28/09/2021

Održivost je na nedavno održanim lokalnim izborima bila jedna od najčešćih tema programa novih lidera. Što točno planiraju učiniti i kako će hrvatski gradovi postati pametni gradovi otkrit će na panelu „Budućnost u kojoj želimo živjeti: pametni gradovi“ gradonačelnici Zagreba, Rijeke i Osijeka: Tomislav Tomašević, Marko Filipović i Ivan Radić. Da građani više ne žele čekati promjene, pokazali su odabravši opcije koje nude pametne alternative i kvalitetu života koja će obogatiti život u gradovima rješenjima koji podižu učinkovito trošenje energetskih resursa i održivu javno gospodarstvo.

Pametni gradovi više nisu znanstvena fantastika, a dokaz toga su gradovi poput Barcelone, Singapura, ali i nama susjednog Beča. Prije svega par tjedana javnost je zaintrigirala najava da će Zagrebom uskoro prometovati taksi vozila bez vozača, a sve to ide u prilog činjenici da su promjene u načinu funkcioniranja gradova jako blizu. Fokus takvog vođenja gradom zasniva se na potrebama građana, održivom rastu gospodarstva i kvalitetnom upravljanju i optimalnom korištenju resursa. To, među ostalim, podrazumijeva pametnije gradske prometne mreže, nadogradnju objekata za opskrbu vodom i odvozom otpada te učinkovitije osvjetljavanje i grijanje zgrada.

Što o svim tim temama misle gradonačelnici vodećih hrvatskih gradova otkrit će na prvom zelenom festivalu Greencajt koji počinje 1. listopada u zagrebačkom Rougemarin parku, a do 3. listopada na zanimljiv panel raspravama okupit će ključne ljude koji se bave održivošću i zelenim strategijama. Među njima će biti poduzetnici, inovatori te stručnjaci poput Julija Domca, Dunje Mazzocco Drvar, Hrvoja Prpića te brojni drugi green entuzijasti. Paneli, radionice, eko izložba, kino, mali plac, modni buvljak, te brojne inovacije na temu zelenog i održivog, dio su bogate ponude prvog zelenog festivala.

Za sve koji se odluče posjetiti festival biciklom, Greencajt je omogućio besplatne Next vožnje, a svi koji posjete festival, mogu biti posebno ponosni, jer u njihovo ime, za svakog posjetitelja, Greencajt će u suradnji s Borankom posaditi jedno drvo. Uz izložbenu zonu na kojoj će se predstaviti zeleni inovatori, umjetnost s potpisom zelenih entuzijasta kao i uzbudljivi dokumentarni filmovi, posjetiteljima će približiti svakodnevne aktualne održive teme i skrenuti pažnju na kreativna rješenja koja nas okružuju. Glazbeni dio programa donosi dva koncerta: Matiju Cveka i Ante Gelo band, a uz slasne vegetarijanske i veganske zalogaje s potpisom chefa Marina Medaka osjetite jedinstvene okuse Greencajt festivala koji promovira lokalne proizvođače.

             (p/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox