Miro Gavran proglašen prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate

10/09/2018

U cilju jačanja uloge kravate u brendiranju i pozicioniranju Hrvatske u svijetu, u Zagrebu je održan stručni skup „Kravat(na) diplomacija“. U okviru stručnog skupa, književnik Miro Gavran proglašen je prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate, uz svečanu inauguraciju u kojoj je sudjelovala i vojno-povijesna postrojba Kravat pukovnija.


Stručni skup „Kravat(na) diplomacija“ održao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora kao i pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba, a u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba i brandom Croata.

Uvodne govore u okviru stručnog skupa održali su Gordan Markotić, izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova te koordinator predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europe, mr. sc. Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Mate Granić, izaslanik i savjetnik Predsjednice RH, akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, te uz njih  Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica i doc.dr.sc Petar Popović, predsjednik Hrvatskog društva za UN.

Boris Ljubičić okupljenima je predstavio logotip Svjetskog dana kravate kojeg autorski potpisuje i koji se već nekoliko godina koristi kao službeni logotip u okviru kampanje i proslave Svjetskog dana kravate.  Uz Frku Petešića i Markotića, u panel diskusiji koja je uslijedila sudjelovali su i prof. dr. sc. Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, Milada Privora, mag. ing. arh, bivša ravnateljica Državnog protokola Republike Hrvatske  i šefica Protokola predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji se bavi se područjem  korporativnog komuniciranja i upravljanja identitetom i imidžom, Darell Šarić, vodeći strateg u upravljanju robnim markama full service marketinške agencije Hipmedia i Ivica Vidović, poznati hrvatski marketinški stručnjak.

Kravatu treba sagledati kao globalni, sveprisutni podsjetnik na Hrvatsku. Što je iPhone za SAD i Samsung za Koreju, to bi za Hrvatsku trebala biti naša kravata. O hrvatskoj kravati napokon  trebamo u svijetu ispričati priču, a upravo je ovaj stručni skup, na kojem se naglašava značaj kravate za brendiranje Hrvatske, korak u tom smjeru“, kazao je mr. sc. Zvonimir Frka Petešić.

Značajno je naglasiti da je ovim stručnim skupom Academia Cravatica, ustanova posvećena istraživanju povijesti i suvremenosti kravate započela svoje tradicionalne aktivnosti ususret Svjetskom danu kravate koji se obilježava 18. listopada, a s uvođenjem Veleposlanika kravate, napravila i novi iskorak u svom kontinuiranom promoviranju kravate kao pokretne hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine.

Rezultat stručnog skupa „Kravat(na) diplomacija“, a što su javno podržali i Gordan Markotić, izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova i mr. sc. Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, odluka je svih panelista, ali i predstavnika prisutnih instutucija, pokrovitelja i partnera stručnog skupa,  da se već ove godine da snažniji pečat obilježavanju Svjetskog dana kravate diljem svijeta, osobito u hrvatskim veleposlanstvima i konzularnim uredima.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox