Održan Trkački kamp START

18/09/2023

U subotu je na Jarunu održano novo izdanje Trkačkog kampa START gdje su okupljeni mogli vidjeti zastarjela pomagala s aktualnog, 25 godina starog popisa HZZO-a te ona tehnološki naprednija, pomagala nove generacije, koja su na listama svih zemalja EU.


Zastarjela pomagala značajno smanjuju kvalitetu života, i to na način da osobama s amputacijom onemogućuju kretanje te tako izravno utječu na njihovu najbližu okolinu – u prvom redu obitelj, a onda i zajednicu.  U nedavno provedenom istraživanju Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) navedeno je da se gotovo 70 posto ispitanika s osnovnom HZZO-ovom protezom kontinuirano kod kretanja boji pada, a njih 38 posto se boji ozljede tijekom tuširanja.

Upravo je zato UAZ pokrenuo kampanju #vrijemejezanovikorak čije je finale održani Trkački kamp START. U kampanji su sudjelovali članovi udruge, mediji, poznate osobe i sportaši, a sve s ciljem podizanje svijesti javnosti o problemima s kojima se suočavaju osobe s amputacijom i javnog apela prema HZZO-u da konačno podigne standard pomagala na kojem su umjesto tehnološki naprednih, proteze standarda sredine prošlog stoljeća. Na trkačkom se kampu okupio velik broj posjetitelja koje su zajedno sa sudionicima dan proveli u treningu s Marijem Mlinarićem, raznim radionicama i panelima te tako još jednom pokazali da kvalitetno pomagalo omogućuje aktivan život i momentalno podizanje kvalitete života osoba s ampuacijom udova.

Kao što kaže i naša kampanja – vrijeme je za novi korak! Mi koristimo tehnologiju iz 1998. godine, stoga je vrijeme da promijenimo tu nesretnu listu ortopedskih pomagala HZZO-a. Zastarjele proteze onemogućuju uključivanje osoba s amputacijom u društveni život već ih tjeraju da ostanu u okviru svoja četiri zida, na teret svojim obiteljima i društvu. Imamo obećanje HZZO-a i Ministarstva zdravstva da će se postojeći standard za proteze, ortoze i individualizirana invalidska kolica konačno unaprijediti, no to nikako da se dogodi. Tko pati? Osobe s amputacijom udova koje nemaju uvjete da žive barem prosječan život u Hrvatskoj, rekla je Ana Sršen, organizatorica kampa.

Aktivnosti na ovogodišnjem izdanju Trkačkog kampa su započele tjelovježbom, a sudionicima kampa pridružili su se i građani koji su odlučili podržati ovu priču.

Svako je izdanje kampa sve posjećenije, projekt raste iz godine u godinu. Ovi ljudi ovdje žele vježbati, žele aktivno i zdravo živjeti – samo im trebaju proteze, dodao je Mario Mlinarić.

Na Jarunu je održana i dječja radionica kako bi se i najmlađi upoznali s različitostima u društvu. Nakon radionice, dr. Natko Beck je s okupljenima razgovarao o kvaliteti života s aktivnim pomagalom i istaknuo da svi moraju imati i imaju pravo na jednaku kvalitetu života.

Socijalno smo društvo i trebamo brinuti jedni za druge, a ulaganje u kvalitetnu ortopedsku protezu nije samo investicija u fizičko zdravlje. Ona omogućava da se osobe vrate u tijek života, sačuvaju svoju neovisnost i osećaju se kao ravnopravni članovi društva.

Osobe s amputacijom udova u Hrvatskoj imaju najniži standard proteza i individualiziranih kolica u EU i široj regiji. Kako bi ilustrirali probleme s kojima se svakodnevno suočavaju zbog neadekvatnog i zastarjelog pravilnika o pomagalima, u UAZ-u su napravili istraživanje na gotovo 100 osoba s amputacijom zajedno s Hrvatskom udrugom paraplegičara i tetraplegičara, uz vođenje izv. prof. dr. sc. Anitom Lauri Korajlijom s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Istraživanje je pokazalo da više od polovice pacijenata s amputacijom donjih udova smatra kako je nužno doplatiti za kvalitetnije proteze iznad standarda HZZO-a kako bi ostvarili donekle normalan život. Ovi dodatni troškovi često dosežu i do 100.000 kuna za jednu protezu. Samo 15 posto ispitanika s osnovnim pomagalom primjećuje okoliš i arhitekturu u svakodnevnom kretanju, ostali su u svom kretanju okolinom isključivo fokusirani na podlogu kojom hodaju - neravnine i rupe na cesti, kamenčiće i šahtove, sve kako bi smanjili rizik padova.

Važno je naglasiti da izostankom suvremenih pomagala na Listi pomagala, HZZO krši Uredbu EU Parlamenta i Vijeća EU o medicinskim proizvodima i tako dovodi u opasnost sigurnost i zdravlje osoba s amputacijom RH.

Kampanju #vrijemejezanovikorak podržavaju i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, SOIH i Hrvatski paraolimpijski odbor, HPO. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox