Prihodi veći od 27 milijardi USD - i dalje rastu!

12/06/2018

Prema godišnjem pregledu financija u nogometu Europsko nogometno tržište po prvi je puta ostvarilo prihode veće od 27 milijarda USD.


Za ovo povećanje u odnosu na prethodnu sezonu uglavnom je zaslužno „pet velikih“ europskih liga, čiji su prihodi u sezoni 2016./17. porasli za ukupno 1,4 milijarde USD, dosegavši 16 mlrd. USD. No, rast nije ostvaren samo u ovim najvećim ligama; povećanje prihoda zabilježile su i druge lige, mada u manjoj mjeri nego što je to bio slučaj u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj.

Kada je riječ o prihodima, španjolska La Liga sada zauzima drugo mjesto u svijetu nakon što je prešla na ugovor o kolektivnoj prodaji TV prava, što je znatno utjecalo i na prihode.

Porast prihoda „pet velikih“ liga odrazio i na višu razinu profitabilnosti, pri čemu su i Premier League i Bundesliga i La Liga po prvi puta u povijesti zabilježile ukupnu poslovnu dobit veću od 325 mil. USD.

Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjelu za poslovanje u sportu, napominje: „Ohrabruje to što financijsko stanje u europskom nogometu nije bilo nikada bolje, a u godinama koje predstoje očekujemo daljnji rast prihoda i zanimanja za sve europske lige. U ovom financijskom uspjehu ne ogleda se samo globalna popularnost nogometa, već i profesionalnost vodećih klubova i čvrstoća regulatornog okružja u kojem posluju.

To što je španjolska la Liga uspjela uzdrmati financijski položaj Bundeslige, koja je s gledišta prihoda više od deset godina zauzimala drugo mjesto, dokaz je cijelog niza promjena provedenih u posljednjih nekoliko godina. Sada se postavlja pitanje mogu li smanjiti zaostatak i za Premier Leagueom, koja još uvijek daleko prednjači na tržištu.

Kad su u pitanju prihodi, klubovi engleske Premier League i dalje su dobrano ispred konkurencije, pri čemu su u sezoni 2016./17. ostvarili ukupno 5,8 mlrd. USD prihoda u odnosu na 5,4 mlrd. USD koliko su zabilježili u prethodnoj sezoni. U novom ciklusu prava emitiranja ugovorenih za najjače engleske klubove, rekordan iznos prihoda zabilježili su svi klubovi Premier League.

Mada Bundesliga po prihodima sada ponešto zaostaje za španjolskom La Ligom, uvijek dojmljiva poslovna ostvarenja njemačkih klubova pružaju joj odskočnu dasku s koje će se u skoroj budućnosti vjerojatno vratiti na drugo mjesto. Bolji ugovori o TV pravima – kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj razini – navodno će dovesti do prosječnog povećanja prihoda od 1,5 mlrd. USD za dva najviša razreda natjecanja u Njemačkoj počevši od sezone 2017./18.

Klubovi talijanske Serie A po prvi su puta ostvarili ukupne prihode veće od 2,2 mlrd. USD, što se uvelike može pripisati porastu prihoda jednoga kluba – Intera iz Milana. Talijanski klubovi trebali bi se najviše okoristiti promjenama kriterija za ulazak u natjecanja UEFA-e jer se od sezone 2018./19. mjesto u grupnoj fazi UEFA-ine Lige prvaka jamči četirima klubovima, a uz bolje ugovore o TV pravima od iste te sezone, talijanski klubovi mogu očekivati pozamašnu zaradu.

Mada je francuska Ligue 1 među „velikom petorkom“ i dalje na posljednjem mjestu po ostvarenim prihodima, francuski klubovi zabilježili su veći rast ukupnih prihoda nego li u prethodnim godinama, ponajprije zahvaljujući početku primjene novih ugovora o TV pravima na domaćoj razini. Najnovija vijest o tome kako je s medijskom kućom Mediapro sklopljen ugovor za razdoblje od 2020./21. do 2023./24. zasigurno ulijeva nadu u srednjoročni financijski rast Ligue 1.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox