Srpanjski koncerti Ansambla LADO

12/07/2021

Nakon povratka iz Poljske, održanih koncerata na Đakovačkim vezovima i u pretprogramu Međunarodne smotre folklora Zagreb, Ansambl LADO ovog se srpnja sprema izvesti vokalno-instrumentalne i plesne koncerte u zemlji i inozemstvu.


Već 11. srpnja solisti i Orkestar Ansambla LADO odlaze u Bosnu i Hercegovinu gdje će u Tomislavgradu i Mostaru izvesti svoj vokalno-instrumentalni program Sako leto ima nekaj novoga. S istim se programom vraćaju u Hrvatsku gdje će nastupati u Šibeniku na Tvrđavi Barone, Splitu u sklopu Splitskog ljeta, Zagvozdu te na Osorskim glazbenim večerima.

Plesni program LADO će izvoditi u Sjevernoj Makedoniji kamo putuje krajem ovog mjeseca. Održat će dva zajednička koncerta s makedonskim nacionalnim folklornim ansamblom Tanec u Bitoli i Ohridu. Prihod od prodaje ulaznica jednog od koncerta namijenjen je opremanju jedinica intenzivne njege COVID bolnica. Zajednički koncerti koji će se izvoditi tijekom turneje bit će snimljeni i prikazivani na sjevernomakedonskoj nacionalnoj televiziji. 

Ansambl LADO ponovno ima priliku s čak dva različita programa prezentirati bogatu tradicijsku kulturu u zemlji i inozemstvu. Suradnja s Ansamblom Tanec nas posebno raduje i nadamo se da će naši zajednički koncerti koji će se održati u Ohridu i Bitoli doživjeti i reprizu u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske već sljedeće godine - kazala je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić.

Ansambli LADO i Tanec posljednji zajednički nastup održali su 2018. godine na međunarodnom folklornom festivalu u Hercegovini kada je gostovao i srpski nacionalni folklorni ansambl KOLO. Poziv za posjet Sjevernoj Makedoniji  Ladu je bio upućen još prošle godine sa željom da se intenzivira suradnja ova dva nacionalna ansambla, a Lado planira ugostiti makedonske kolege u Hrvatskoj već 2022. godine. 

U Hrvatskoj, osobito Zagrebu i Rijeci, prisutna je značajna makedonska zajednica koja je i ranije organizirala koncerte Taneca u Hrvatskoj, a želja Ansambla LADO je da zajedničkim koncertima privuče širu folklornu publiku te im predstavi makedonsku tradicijsku baštinu plesa i glazbe. 

Posljednji dan srpnja, LADO će održati koncert na ljetnoj pozornici Hrvatske radiotelevizije u sklopu projekta Sunčana strana Prisavlja. Direktan prijenos koncerta moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatske televizije.

PS/AK

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox