UNICEF-ova Mliječna staza za mentalno zdravlje djece i mladih u školama

08/06/2022

Problemi mentalnog zdravlja značajan su, ali često zanemaren uzrok patnje koji ometa zdravlje i obrazovanje djece i mladih te njihovu sposobnost da ostvare svoj puni potencijal.


Kako bi potaknuo pozitivne promjene, UNICEF pokreće kampanju za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u sklopu koje će se održati i humanitarna utrka Mliječna staza 2022. Utrka će biti nacionalna i tijekom 10 dana će, uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, na tisućama staza okupljati sudionike iz svih dijelova Hrvatske oko zajedničkog cilja. Prikupljenim sredstvima na utrci UNICEF će podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Mliječna staza održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, polovica svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a tri četvrtine do sredine dvadesetih godina. Procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenata (11,5%) u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem.  

Uz podršku stručnjaka, djeci i mladima važno je osigurati i podršku odraslih u njihovom svakodnevnom okruženju. Učitelji i nastavnici osobe su s kojima učenici, uz vršnjake, provode najviše vremena tijekom boravka u školi. Oni mogu biti prvi koji će primijetiti da učenici imaju probleme mentalnog zdravlja, no vrlo često, ne znaju što učiniti. Prema istraživanju HZJZ-a,

  • 98% odgojno-obrazovnih djelatnika spremno je potražiti pomoć za učenike s problemima mentalnoga zdravlja,
  • ali se većina njih osjeća nesigurnima (71%) u vlastite sposobnosti pružanja podrške.

Istraživanja ukazuju na potrebu da se unaprijede vještine podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama, a posebno je važno osigurati je u potresima pogođenim područjima gdje djeca i mladi još uvijek osjećaju posljedice proživljenih traumatskih iskustava.

UNICEF će Mliječnom stazom podržati HZJZ-ov standardizirani program mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika PoMoZi Da, a sredstva prikupljena donacijama uložit će u:

  • Osposobljavanje učitelja, nastavnika i drugog stručnog osoblja u školama i đačkim domovima za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja kod djece i mladih te pružanje psihološke prve pomoći i podrške
  • Osposobljavanje novih voditelja edukacija za učitelje, nastavnike i drugo stručno osoblje u školama, u cilju održavanja provedbe programa na cjelokupnom teritoriju Hrvatske
  • Unaprjeđivanje kompetencija voditelja u području pomoći djeci i mladima koji razmišljaju o suicidu
  • Razvoj edukacije s fokusom na nošenje djece i mladih s traumama

Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2022:  

  • za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika  
  • direktne koristi imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola  

Mentalna dobrobit ključna je za zdravlje i razvoj djece i mladih jer utječe na njihove sposobnosti da uče, razvijaju se, ostvare svoje potencijale i budu produktivni članovi društva. Osim školskih torbi, učenici „na svojim leđima“ često nose i brojne nevidljive terete, a pandemija i potresi doveli su njihovu dobrobit u još veći rizik. Mnoga djeca i mladi bore se problemima s mentalnim zdravljem u tišini, obeshrabreni nerazumijevanjem. Cijena te tišine za tu djecu, njihove obitelji i društvo je neprocjenjivo velika.  Kampanjom usmjerenom na razumijevanje, suosjećanje i pozitivne vrijednosti želimo otklanjati stigme i diskriminaciju te pomoći osigurati podršku za očuvanje i zaštitu mentalnog zdravlja i dobrobiti djece i mladih, koji su buduća snaga društva u kojem živimo, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. 

Edukativni program PoMoZi Da razvijen je u sklopu Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo koji u svojim aktivnostima zdravstvenu pismenost prepoznaje kao važnu odrednicu očuvanja zdravlja, ranog prepoznavanja problema i pružanja prve pomoći i podrške. Edukacija je razvijena temeljem istraživanja Zdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih koje je provedeno 2017. godine. U istraživanju smo provjerili koliko odgojno-obrazovni djelatnici znaju o depresivnim poteškoćama kod djece i mladih, koje zablude imaju i što im je potrebno da budu spremniji pružiti inicijalnu podršku i pomoć. Blizu 80% odgojno-obrazovnih djelatnika sebe vidi kao koristan izvor pomoći učenicima koji doživljavaju depresivne smetnje, a gotovo svi su spremni razgovarati s učenikom i potražiti pomoć. Međutim, 70,6% istovremeno izjavljuje da se ne osjeća dovoljno sigurnima u svoje sposobnosti da pomogne. Zato je ovaj program važan i drago nam je da je UNICEF prepoznao važnost i vrijednost ovog programa i odlučio u suradnji s nama ojačati njegovu nacionalnu provedbu u 2023. i 2024. godini, izjavila je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Uz sve izazove koji prate mlade, tu je i pandemija koja je uzela svoj danak u socioemocionalnom razvoju te je Vaša plemenita akcija više nego dobrodošla. I Ministarstvo je u novom Strateškom okviru zaštite mentalnog zdravlja 2022.-2030., posebnu pozornost dalo djeci i mladima, kroz mjere za unaprjeđenje mentalnog zdravlja, a sve u cilju dodatnog jačanja mladih za razvoj osobnih potencijala, izjavila je prim. Vera Katalinić Janković, posebna savjetnica Ministarstva zdravstva.

Agencija za odgoj i obrazovanje spremno uvijek podržava humanitarne projekte, pogotovo one u kojima su u središtu mladi i briga za njihovo mentalno zdravlje. Osobno, godinama se uključujem i radim  s udrugama koje promiču zdrav život i prevenciju ranoga otkrivanja malignih bolesti. Program PoMoZi Da, UNICEF-ova utrka Mliječna staza 2022. i ove godine je u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje, krovnom institucijom koja brine o učiteljima, nastavnicima, djeci i mladima, izjavila je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.  

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2022. odvijat  će se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, od 9. do 18. rujna. Uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, djeca, mladi, obitelji, trkači, udruge, klubovi i svi ostali hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći će podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih te podržati poboljšanje brige za mentalno zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj.

Svake godine se u UNICEF-ovu utrku uključuje sve veći broj korporativnih partnera, među kojima se posebno ističu Kaufland Hrvatska koji podržava Mliječnu stazu kao glavni sponzor od prvog izdanja, 2017. godine te Privredna banka Zagreb.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza: www.mlijecnastaza.hr , do 24. lipnja 2022. vrijedi i period rane prijave (early bird). PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox