6 razloga zašto trebate koristiti računalne umne (mentalne) mape

24/01/2020

Umne (mentalne) mape su radijalan prikaz promišljanja, informacija ili traženja rješenja pomoću riječi, slika i drugih vizualnih elemenata. Umne mape je ‘70-ih godina izumio Tony Buzan.


Lako je dokazivo kako su umne mape najučinkovitiji alat današnjice. Umne mape omogućavaju svakom prosječnom pojedincu oslobađanje potisnute kreativnosti i postizanje vrhunskih rezultata u problematikama koje su predmet njegovog interesa.

Za što koristiti umne mape?

- uspješno učenje (učenje s razumijevanjem),
- upravljanje uspješnom osobnom i profesionalnom karijerom,
- upravljanje svim oblicima zajedništva (grupe, organizacije i zajednice.

Za koga su umne mape konačno rješenje:

● za poduzetnike,
● za managere,
● za učenike,
● za studente,
● za osobe slobodnog zanimanja,
● za sve koji su u procesu cjeloživotnog učenja,
● sa sve one koji trebaju kreativna rješenja,
● za sve one koji uvode promjene na osobnom ili profesionalnom planu,
● za sve one koji žele postizati kontinuiranu i sustavnu izvrsnost.

Treba razlikovati ručne i računalne umne mape, kao i spontano i modelirano mapiranje

Razlika između ručnog i računalnog mapiranja

Kao i između spontanog i modeliranog mapiranja postoje razlike između ručnog i računalnog mapiranja.Neusporedivo (daleko najbolje) rješenje je izrada računalnih mapa primjenom modeliranog mapiranja. Evo samo nekoliko razloga zašto koristiti računalne umne mape u svakodnevnom životu i radu. Korištenjem umnih mapa stječe se nedostižna prednost u odnosu na uporabu ostalih edukativnih proizvoda za uspješnu osobnu i profesionalnu karijeru koji su dostupni
na sadašnjem tržištu edukacija.

1. VELIKA KOLIČINA INFORMACIJA

Organizacija informacija

Svakodnevno ste u situaciji rukovanja s ogromnim količinama informacija. Za uspjeh je ključno imati sustav kojim ćete na lak, jednostavan
i brz način organizirati (uskladištiti) informacije koje vam trebaju. Umne mape to čine na učinkovit način i olakšavaju vam organiziranje i pronalaženje potrebnih informacija. Ključno je pri tome naglasiti kako vam za to ne treba nikakvih specijalističkih znanja.

Razumijevanje informacija

Umne mape funkcioniraju na osnovu asocijacija, povezivanja pojmova i strukturiranja pa je bilo koju informaciju smještenu unutar mape lako razumjeti jer je organski povezana s prethodnim informacijama (prethodne informacije). Lako se dodaju nove informacije za dodatno objašnjenje informacija (slijedne informacije).

Praktična uporaba informacija

Radijalni prikaz informacija u umnim mapama (strukturirane informacije po različitim kriterijima) logično ukazuju na prioritetne i potrebne aktivnosti i time pojednostavljuju proces utvrđivanja kako praktično iskoristiti pojedine informacije. Točno znamo koja nam je informacija za što i kada potrebna.

Prisjećanje

Samo gomilanje velikog broja informacija nije dovoljno ako ih ne koristimo u praktične svrhe: uklanjanja negativnih stanja, unapređenja i razvoja. Jedan dio informacija koristimo čitanjem ili ih distribuiramo na druge načine, no jedan dio informacija moramo usvojiti i prisjećanjem ih usmjeriti prema željenim ciljevima (predavanja, javni govor, razgovori).

Prisjećanje (memoriranje) sadržaja pomoću umnih mapa je izuzetno učinkovito zbog vizualnih elemenata umne mape kao i njene strukture.

2. UVID U STANJA

Utvrđivanje negativnih stanja

Uporabom različitih predložaka tijekom mapiranja objektivno i lako vizualizirate problematiku i lako utvrđujete postojanje negativnih stanja koja stoje na putu postizanja ciljeva. Pogledom na mapu odmah lako vidite što ne valja!

Alternativne mogućnosti

Kada kreirate umnu mapu automatski ste u stanju kreativnosti što ćete iskazati brojnim alternativnim (mogućim) rješenjima. Kada za izbor imate velik broj mogućnosti (alternativa), donošenje najboljeg rješenja je “dječja igra”. Važno je imati alat koji će vam pomoći kreirati brojna alternativna rješenja, a to ćete pomoću umnih mapa činiti s lakoćom.

Kuda dalje?

Umne mape vam objektivno daju saznanje kojim smjerom trebate ići kako bi optimalno postigli željene ciljeve.

Kako dalje?

Pomoću umnih mapa jasno vidite cilj prema kojem želite ići i ukazuju kako ćete taj cilj i postići (izbor strategije).

3. LAKŠE ZAPOŠLJAVANJE

Potreba za novim znanjima i vještinama kod zapošljavanja Kako bi se brže, kvalitetnije i učinkovitije zaposlili morat ćete savladati i pokazati dodatna znanja koja su vezana za specifičnosti posla i specifičnosti poslodavca... (A.Č/PS)

Autor teksta: Milan Grković

Izvor: Poslovni savjetnik br.136

Ostatak teksta možete vidjeti klikom na PDF ikonu

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox