9 stvari koje morate znati prije nego uđete u svijet franšize

11/01/2012

U trenutnoj ekonomskoj situaciji pokretanje vlastitog posla zvuči riskantno, posebno ako se radi o nečemu čega do sad nije bilo na tržištu. Prednosti franšize su već postojeći poslovni model s brandom koji je već poznat i dostupnost potpore i savjetovanja.

No o neke biste stvari trebali uzeti u obzir prije no što se odlučite za franšizu:

1. Provjerite uspješnost te tvrtke. Pokretanje vlastitog posla može biti vrlo uzbudljivo, ali ujedno i vrlo riskantno te nije na odmet provjeriti sve aspekte tvrtkinog poslovanja.

2. Kontaktirajte druge franšize. Ovo je vrlo važno. Iz toga ćete saznati koliko je posao uspješan, koji su glavni izazovi i koliko su vlasnici franšize skloni pružanju potpore. Sva ta pitanja trebate postaviti a odgovori će vam pomoći pri stvaranju sveukupne slike o vašem poslovnom pothvatu.

3. Izračunajte početne troškove i naknade. Oni uvelike variraju od jedne do druge franšize i imat će značajan utjecaj na vašu zaradu.

4. Posjetite banku i objasnite im kako franšiza funkcionira, kako ćete voditi poslovanje i koju će vam vrstu potpore trebati pružiti. Bez te potpore i razumijevanja, vrlo je lako ostati bez financijskih sredstava iako vam je posao savršeno izvediv.

5. Budite realni što se tiče vaših ambicija. Budite ambiciozni, ali s dozom realnosti i nemojte očekivati da ćete postati milijunaš preko noći.

6. Osigurajte, zadržite i proširite bazu klijenata. Za ovo treba vremena i truda.

7. Zapamtite, klijent je uvijek u pravu. Ako su vam neki od klijenata teški, izmorite ih ljubaznošću umjesto da im pokažete vrata.

8. Nemojte pokušavati promijeniti originalni koncept. Naravno da poslovanje mora evoluirati, no odmicanjem od uspješnog modela možete zapasti u probleme.

9. Nemojte se širiti prebrzo. Neke su franšize previše usredotočene na ekspanziju i mogu se previše zadužiti što će rezultirati gušenjem poslovanja umjesto njegovog širenja. 

 

Izvor: www.newbusiness.co.uk

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox