''Ako roditelj nema za alimentaciju, odradit će ju kroz javni rad''

16/01/2012

Ministrica socijalne politike i mladih i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić u svom intervjuu za Jutarnji list najavila je sređivanje krajnje zapuštenog sustava te izmjene niza resornih zakona, a posebno pojednostavljivanje i sređivanje područja posvajanja djece.

Ministrica Opačić najavila je i strogi nadzor nad stručnjacima koji, primjerice, stave spis u ladicu i ne taknu ga dvije godine.

To nisu spisi, to su ljudske sudbine. Uvest ćemo kompjutorski nadzor rada kako bi se točno vidjelo tko je i kada preuzeo slučaj i kada ga je i kako riješio.

Kad je strogoća u pitanju, ministrica je odlučna i kad je riječ o neplaćanju alimentacije. Opačić je najavila uvođenje odredbe po kojoj će se alimentacija naplaćivati i iz imovine, a ne samo prihoda.

A ako radno sposobni roditelj nema ni prihoda ni imovine, djetetu će alimentaciju isplaćivati država. Budući da se država nema od čega naplatiti pa su tužbe takvih neplatiša neproduktivne, roditelj će vrijednost iznosa alimentacije morati odraditi kroz javne radove ili nešto slično, pojašnjava Opačić. (jh)

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Izvor: Jutarnji list, 16. siječnja 2012.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox