BICRO potiče inovaciju s 1,1 milijun kuna

15/03/2011

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO će s ukupno 1,1 milijun kuna sufinancirati tri projekta unutar programa poticanja istraživanja i razvoja – IRCRO, a financirat će se istraživačko-razvojne aktivnosti tvrtki Bioterra, Lens i Pro Integris, priopćeno je iz BICRO-a.

 

Putem projekta IRCRO financijski se pomaže malim i srednjim poduzećima koja žele investirati u istraživanje i razvoj kroz poslovnu suradnju sa znanstvenim ustanovama, a odobreno financiranje projekata triju tvrtki u ukupnom iznosu od preko 1,1 milijun kuna čini preko polovice ukupnih troškova projekata.

Tvrtki Bioterra pomoć će osigurati osječki Prehrambeno tehnološki fakultet za projekt "Razvoj i unaprjeđenje kapsuliranih proizvoda na bazi ekstrakta bilja" kojemu je cilj razvoj kapsuliranih proizvoda na bazi ekstrakata bilja, kao i proizvoda na bazi biljnih mješavina primjenom suvremene tehnologije.

Projektu tvrtke Lens "TEMP LINE IN - sustav za nadzor procesa u prehrambenoj industriji" pomoć u realizaciji osigurat će zagrebački Prehrambeno biotehnološki fakultet i Fakultet strojarstva i brodogradnje. Cilj projekta je daljni razvoj TEMP-LINE IN sustava nadzora procesa u prehrambenoj industriji, a taj sustav putem bežične tehnologije omogućava kontinuirani nadzor, kontrolu zapisa i alarmne opcije za određene procese te jednostavnu primjenu i mogućnost prilagodbe specifičnim potrebama pojedinih korisnika.

Tvrtki Pro Integris za projekt "Akvizicijsko-prilagodna jedinica (Merging Unit - MU)" pomoć će osigurati splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Cilj projekta je razvoj uređaja tj. akvizicijsko-prilagodne jedinice (MU) čiji koncept predstavlja sučelje za mjerne veličine prema uređajima zaštite, upravljanja i obračunskog mjerenja. Koncept MU pruža mogućnost nezavisnog proizvoda primjenljivog u elektroenergetskim (EE) postrojenjima srednjeg i visokog napona bez obzira na konfiguraciju, a primjena uređaja, između ostalog, omogućava bržu tranziciju EE mreže prema viziji "Smart Grid" i olakšava projektiranje i implementaciju modernih uređaja/elemenata sustava automatizacije EE postrojenja. Proizvod, osim elektroprivrednim tvrtkama i sistem integratorima, može biti interesantan i proizvođačima konvencionalnih mjernih transformatora i nekonvencionalnih senzora, navodi se u priopćenju. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox