BIOCentar – jedinstveno mjesto potpore biotehnološkim poduzetnicima

29/10/2019

Pokretanje poduzetničkog projekta izazovan je posao koji zahtjeva koordinaciju brojnih resursa – od financijskih, preko materijalnih pa sve do ljudskih, a kad je riječ o poduzetničkom projektu u području biotehnologije, lista potrebnih resursa se povećava. Uz iskusne visoko obrazovane ljude, redovito je potrebna vrlo skupa instrumentacija, specijalizirani laboratorijski prostori koji moraju zadovoljiti sve regulacije i standarde, skupi potrošni materijali, računalni resursi…


Sve navedeno je tek početak jer istovremeno treba raditi i na istraživanju tržišta, prodaji proizvoda ili usluga te biti u tijeku s novim znanjima i tehnologijama. BIOCentar kao potporna institucija pomaže poduzetnicima koji posluju u području biotehnologije da pokrenu i razviju svoj proizvod, uslugu ili tvrtku. Na taj način iznimno zahtjevan proces pokretanja i razvoja poslovanja u području biotehnologije postaje lakši i jednostavniji.

BIOCentar je mjesto poticanja i ostvarivanja uspješne suradnje između znanstvenih istraživanja i gospodarstva te tehnologijske infrastrukture i biotehnoloških tvrtki u procesu razvoja novih proizvoda. Imamo sve potrebne resurse za razvoj biotehnološkog proizvoda – dobro opremljen centralni laboratorij sa stručnim djelatnicima koji su uvježbani za rad sa sofisticiranim instrumentima, infrastrukturu te mrežu institucija i partnera za financijsku i poslovnu potporu. Na taj način poduzetnicima omogućavamo da ne troše vrijeme i novac za opremanje vlastitih laboratorija, već da se fokusiraju na ulaganja u ljudske potencijale koji će razviti proizvod i uslugu u suradnji s BIOCentrom“, tvrdi dr.sc. Dubravko Kičić, predsjednik Uprave BIOCentra.

Ovaj najveći istraživački i razvojni centar za biotehnološke tvrtke, jedini takve vrste na potezu od Beča do Atene, otvoren je 2015. godine. Namijenjen je svim poduzetnicima, bez obzira na njihovu veličinu ili fazu razvoja. Njegove usluge koriste poduzetnici koji su tek na početku, s dobrom idejom i potencijalno komercijalno iskoristivim istraživanjem, sturtup tvrtke koje trebaju usluge laboratorija kako bi podigle tehnološku razinu svojih proizvoda, ali i veće farmaceutske i biotehnološke tvrtke koje trebaju povremene usluge specijaliziranih analiza ili razvoja nekog dijela svoga proizvoda.

Osnivač i začetnik projektne ideje BIOCentra je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). „Najvažnija uloga HAMAG-BICRO-a dolazi s početkom operativnog pokretanja BIOCentra, kada je Agencija sa Sveučilištem u Zagrebu i gradom Zagrebom osnovala tvrtku Bicro BIOCentar d.o.o. koja operativno upravlja infrastrukturom BIOCentra. HAMAG-BICRO konstantno osigurava direktnu materijalnu i nematerijalnu potporu BIOCentru te s partnerima djeluje strateški na razvoju cjelokupnog biotehnološko-inovacijskog sustava u Hrvatskoj“, dodaje Kičić. Ukupna investicija u projekt BIOCentra iznosila je 18,82 milijuna eura, od čega je 16,38 milijuna eura iznosila izgradnja, nadzor i opremanje koji su financirani u sklopu instrumenta pretpristupne pomoći IPA kroz Operativni program za regionalnu konkurentnost.

Prostore BIOCentra trenutno koristi 12 tvrtki koje su u programima BIOInfrastrukture, BIOInkubacije i BIOTransfera, a uz njih usluge centralnog laboratorija BIOCentra redovito koristi još 30-ak domaćih i stranih tvrtki. „Možemo istaknuti suradnju s istraživačkom farmaceutskom tvrtkom Fidelta koja kod nas ima svoj segment in-vitro biologije. Fidelta, u vlasništvu belgijske Galapagos grupacije, orijentirana je na razvoj lijekova i ponosni smo što su odabrali BIOCentar kao partnera za razvoj njihove tvrtke u Hrvatskoj, s ciljem udvostručavanja poslovnih operacija u sljedećih 3-5 godina. Također surađujemo i s većim farmaceutskim tvrtkama iz Danske i Turske te kontinuirano radimo na proširenju partnerskog portfelja s velikim farmaceutskim tvrtkama“, ističe Kičić. BIOCentar se odnedavno može pohvaliti i povezivanjem s MedTEch Innovatorom, jednim od najboljih američkih inovacijskih akceleratora za biotehnološke i zdravstvene startupove te će, zahvaljujući tome, svi zainteresirani startupovi iz Hrvatske, koji djeluju u području biotehnologije i zdravstva, moći ostvariti pristup razvojnim resursima ove organizacije u SAD-u.

Najvažnija inovacija kojoj je BIOCentar doprinio jest razvoj serije glikanskih biomarkera tvrtke Genos, naše ponajbolje biotehnološke tvrtke mlađe generacije s ogromnim potencijalom rasta. Nedavno je na tržište izašao njihov biomarker biološke dobi GlycanAge koji je iznimno koristan u prevenciji bolesti i očuvanju zdravog načina života.

Za Genos se pripremaju i biomarkeri za ranu detekciju mogućnosti oboljenja od dijabetesa tipa 2 te biomarker za ranu detekciju kardiovaskularnih oboljenja. Otkrićem i stavljanjem glikanskih biomarkera na globalno tržište, Genos je postao jedan od začetnika promjene paradigme brige o zdravlju s reaktivnog liječenja na preventivnu zaštitu“, objašnjava Kičić.

BIOCentar je po svom ustroju neprofitno društvo, no njegove uspjehe možemo mjeriti brojem novostvorenih radnih mjesta, podrškom u razvoju proizvoda i rješenja koji doprinose društvu u cijelosti te količinom uspješno pokrenutih ili povećanih tvrtki kojima je pomogao. Kičić smatra kako će se moći nazvati uspješnim centrom za inkubaciju i razvoj biotehnologije onog trenutka kada počnu graditi novi, veći biotehnološki poslovni park za tvrtke koje su prerasle kapacitete BIOCentra. „Time ćemo dokazati potentnost biotehnološkog sektora u Hrvatskoj, a takav centar bi nam pomogao da uistinu kreiramo pravi ekosustav biotehnologije koji će na jednom mjestu imati veliku koncentraciju znanja i iskustva, spremnu za učinkovitu razmjenu u svrhu ostvarivanja novog rasta i kvalitete“, zaključuje Kičić. Postojeće znanje te dosadašnji uspjesi s punim pravom svrstavaju BIOCentar u HAMAG-BICRO-ovih #prvih25.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox