Brodogradnja ima smisla samo ako zapošljava domaću prateću industriju

20/03/2012

Na sjednici Zajednice proizvođača brodske opreme Hrvatske gospodarske komore održanoj 19. ožujka poslana je jasna podrška Vladi RH u provedbi restrukturiranja brodogradilišta kroz privatizaciju ili bilo koji drugi model koji će osigurati daljnje poslovanje brodogradilišta i zadržati postojeću djelatnost. 
Zajednica proizvođača brodske opreme HGK okuplja oko 190 trgovačkih društava koja zapošljavaju 9.000 djelatnika. Neki od tih proizvođača rade isključivo za brodogradnju, a nekima je to samo dio proizvodnog programa. Za proizvođače brodske opreme brodogradnja je alat kojim izvoze svoje proizvode – dijelove broda. Zadržavanje brodograđevne djelatnosti je uvjet njihovog opstanka. 

Brodogradnja kao uvjet opstanka

Ove tvrtke su prije gospodarske krize, primjerice 2008., ostvarile ukupni prihod od oko 650.000.000 EUR, od toga je oko 22%, odnosno 143.000.000 EUR vezano za proizvodnju brodske opreme. Samo hrvatskim brodogradilištima su u 2008. godini isporučile brodske opreme u vrijednosti oko 110.000.000 EUR. Danas su podaci znatno skromniji, i zbog situacije na globalnom tržištu i nedovoljno popunjene knjige narudžbi, ali i zbog dugog procesa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta. Činjenica je da proizvođači brodske opreme imaju sve manje posla i da im posljednje tri godine kontinuirano pada prihod od prodaje brodogradilištima. Situacija u tvrtkama koje su u potpunosti bile vezane za brodogradnju je alarmantna. Ukoliko se uskoro situacija ne promijeni, proizvođači brodske opreme izražavaju bojazan za opstanak cjelokupne djelatnosti jer bi bilo gotovo nemoguće pokrenuti obustavljenu proizvodnju i vratiti stručnu radnu snagu. 

Zapošljavanje domaće prateće industrije

Stav proizvođača brodske opreme je da brodogradnja ima smisla samo ako zapošljava domaće projektante i domaću prateću industriju. Ona uz podršku pratećih institucija može biti pokretač reindustrijalizacije Hrvatske. Stoga, Zajednica proizvođača brodske opreme želi biti partner brodogradilištima u procesu sustavne izgradnje novog modela suradnje cjelokupne brodograđevne industrije s ciljem povećanja učešća domaće komponente, pogotovo u sofisticiranim brodovima koji se sve češće grade na našim navozima.  (PS/JK) 

 

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox