Četiri baš "mrak" izuma

06/06/2011

Dobra ideja mijenja svijet, a bome i budžet svog inovatora. Telefon, automobil, računala, Facebook… sve su to inovacije koje su promijenile živote i bez kojih danas ne bismo mogli. U nastavku donosimo pregled nekih inovacija koje još nisu promijenile svijet, ali čine nam se baš „zgodnima“.

 

Rade i Dragica Nekić: Uređaj za rastjerivanje ljudi

Zvuči čudno, ali zapravo je riječ o uređaju za samoobranu. Radi putem frekvencije koja utječe na mozak, a zbog toga što je neugodna, ljudi pobjegnu ili jednostavno popadaju po podu. Nakon prestanka emitiranja frekvencije nema nikakve opasnosti za mozak ili opće zdravlje blokiranih. Uređaj se sastoji od frekvenciometra, ispravljača frekvencija i memorije frekvencija rada ljudskog mozga, a bio bi veličine upaljača ili kutije šibica te bi uz njega došli čepići za uši (za onoga tko ga koristi naravno).

Nathalie Stämpfli: Kruto-tekući sapun

Ova je studentica odlučila spojiti tekući i kruti sapun i stvoriti jedinstvenu varijantu krutog sapuna koji se koristi kao tekući. Naime, sapun se provlači kroz „rezalicu“ koja od njega radi svojevrsne „pahuljice“, lako topive u vodi. Ovaj je sapun puno ekološkiji od tekućeg (nema plastične ambalaže), a praktičniji od krutog. I nema onog klizanja iz ruke za vrijeme korištenja.

Laurence Rook: Pametno zvono

Ovo je vrsta portafona koji prvensveno služi za zbunjivanje provalnika, ali olakšava i brojne druge stvari. Pritiskom na zvono vlasniku kuće ili stana automatski zvoni mobitel te on može razgovarati s čovjekom koji je pozvonio, a provalnici često, čisto da buru sigurni, pozvone na vrata prije nego li provale. Ovako se vlasnik kuće javi, iako nije tamo, i provalnik se da u bijeg.

Uređaj je idealan i ako zaista ne možete biti kod kuće, ali želite biti dostupni jer čekate neku pošiljku ili želite znati tko je dolazio do vas danas. Onima koji se žele „otkačiti“ od svega, ovo ne preporučamo.

Song Youzhou: Opkoračujući bus

Riječ je o kineskom izumu koji bi trebao smanjiti onečišćenje zraka, ali i gužbu u prometu, a zemlji poput Kine je to itekako potrebno. Ovaj autobus može primiti oko 1.200 putnika, čime bi zamijenio oko 40 konvencionalnih autobusa, a napaja se solarnom energijom preko kolektora na krovu i gradskom energijom na stajalištima. Također, takve je konstrukcije da doslovno može opkoračiti automobile na cesti i time ubrzati putovanje. To bi i nama trebalo, ha? (MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox