Četvrta industrijska revolucija i obrazovni sustav - kako reagirati

26/08/2019

Četvrta industrijska revolucija i njezine posljedice bile su tema ovogodišnjeg “Davos meetinga” koji se održao u siječnju 2016. Prisustvovalo je 2500 najutjecajnijih ljudi iz cijeloga svijeta (manageri, znanstvenici, političari, vođe nevladinih organizacija itd.) koji su razmijenili mišljenja i moguće inicijative o aktualnim promjenama u globalnoj ekonomiji i o kvalitetama koje trebaju karakterizirati nove vođe.


Navest ću kratki sažetak mnogobrojnih govora i diskusija i izvući zaključke koji se odnose na biznis, javne uprave i “Nas, obične ljude”, te ću se potom usredotočiti na nužnost uvođenja promjena u našem obrazovnom sustavu.

Četvrta industrijska revolucija

Na pragu smo tehnološke revolucije koja će iz temelja promijeniti naš način života, rada te međuljudske odnose. Zbog svog obima, dometa i složenosti ovo promjena neće biti nalik ničemu što je čovjek dosad iskusio. Stoga reakcija na nju mora biti zajednički odgovor svih zainteresiranih strana uključenih u globalni poredak, od javnog i privatnog sektora do sveučilišta i građana. Prva je industrijska revolucija uporabom vode i pare mehanizirala proizvodnju. Druga je uporabom električne energije stvorila masovnu proizvodnju. U Trećoj su elektronika i informatika automatizirali proizvodnju. Sada se Četvrta industrijska revolucija nadograđuje na Treću, a karakteriziraju je stapanje raznih tehnologija u kojemu se brišu granice između fizičke, digitalne i biološke sfere.

Globalni utjecaj Četvrte industrijske revolucije

Brzina kojom se dolazi do aktualnih otkrića bez presedana je u ljudskoj povijesti. U usporedbi s prethodnim industrijskim revolucijama, Četvrta se razvija eksponencijalno. Poremetila je gotovo sve industrije u svim zemljama svijeta. A širina i dubina ovih promjena preobražava cjelokupne sustave proizvodnje, managementa i javne uprave. Danas ne možemo predvidjeti moguće ishode, no ipak, u budućnosti će nadarenost, prije nego kapital, biti od presudne važnosti u proizvodnji. Četvrta industrijska revolucija ima četiri glavna učinka na biznis:

1. na očekivanja klijenta

2. na poboljšanje proizvoda

3. na inovacije u suradnji

4. na oblike organizacije

Klijenti su sve više u žarištu gospodarstva; najvažnije je poboljšati uslugu prema klijentu. Mnoštvo iskustava klijenata, baze podataka o uslugama i analize učinkovitosti zahtijevaju nove oblike suradnje, te itekako ubrzavaju inovacije kao i disrupcije. Pojava globalnih platformi i drugih novih modela poslovanja znači da treba iznova promisliti oblike organizacija, obrazovanja i nadarenosti, te tjera tvrtke da preispitaju svoj način poslovanja. (PS/SŠ)

Autor teksta: John Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik br. 129

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox