Coach ili trener –tko daje bolje rezultate ?

21/04/2020

Vi ste osviješten poslovni čovjek. Uvijek nastojite razviti najbolju i dugoročnu strategiju za uspjeh vašeg poslovanja. Razmišljate o konkurenciji, strategiji, resursima. Razgovarate s kolegama iz branše, uspoređujete izazove, čitate članke i knjige, uporno se razvijate znajući da utakmica koju igrate staje ako vi prestanete raditi na sebi. Pa tako razmišljate i drugima, o edukaciji i rastu vaših zaposlenika. Tržište takvo kakvo jest, nudi velik izbor ali zna i zbuniti: koga uzeti, trenera ili coacha i postoji li uopće razlika?


Razlika naravno postoji i ona je velika. Ponekad ne znamo što ne znamo pa onda ne znamo ni riješiti taj problem za koji ne znamo, ako me pratite. Drugim riječima, možda distinkcijom riječi coach i trener, kao i područja gdje se njihov rad može donijeti najveće rezultate, u vama osvijesti potencijalne izazove u određenom timu, odjelu, sektoru, grupaciji, manageru, voditelju. I onda riješite barem jednu nepoznanicu iz prethodne tajnovite rečenice.

Coach radi s postojećim resursima

Riječ coach zapisana je krajem 16. stoljeća i ugrubo znači “prevesti koga kočijom (eng. coach) od mjesta a do mjesta b.” Tek 1830. godine riječ je u slengu na Oxfordovom Sveučilištu dobila značenje učitelja/instruktora, koji kao kočija “vozi” studenta kroz ispit. Tridesetak godina kasnije, riječ se ustoličila u sportski svijet i dobila je svima poznatu konotaciju sportskog coacha. Tek je s dolaskom autora Timothya Gallweya (Inner game of tennis) i Sir Johna Whitmorea (Coaching for performance) 1970- ih, riječ coach počela izlaziti iz sporta i ulaziti u poslovne urede. U hrvatskom jeziku ne postoji

adekvatan prijevod, pa se Hrvatska udruga za coaching složila koristiti riječ coach i coaching uvijek napisanu u kurzivu ili navodnicima. Tri osnovne kompetencije coacha su postavljanje pitanja, slušanje i davanje povratne informacije. On poput zrcala lansira odraz natrag i prepušta odluke o promjeni vlasiku odraza. Coaching je dijalog koji daje drugu perspektivu i ubrzava učenje. Kažem ubrzava učenje, jer je pretpostavka da smo kompletni i da imamo sve potrebne resurse za razvoj. I uvijek možemo birati želimo li doći do nekih spoznaja samostalno kroz duži period ili uz pomoć coacha, ubrzano.

Trener je moderni professor

Riječ trener poznata nam je iz sportskog svijeta. I već imamo poprilično dobru sliku o tome što je to što jedan sportski trener radi. Bilo da se radi o timskom sportu ili individualnom, trener je taj koji smišlja i prilagođava pobjedničku strategiju i vodi igrače od početka do pobjede. Trener je taj koji korak po korak uvodi nove elemente, uvježbava, provjerava naučeno, usklađuje, pomaže, pokazuje, coacha, sugerira, motivira, vodi primjerom i u konačnici omogućava igraču odnijeti pobjedu. Stvara priliku da igrač postane trener. I u Aniću se objašnjava kao „sportski učitelj, onaj koji vježba sportaše, onaj koji nadzire njihov trening“. PS/SŠ

Autor teksta: Tihana Dragičević

Izvor: Poslovni savjetnik br. 140

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox