Delegacija CRANE-a u jednomjesečnom posjetu SAD-u

14/04/2016

Delegacija Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) hrvatskim startup poduzetnicima otvara pristup američkom kapitalu. Samo Techstars, najjači tehnološki inkubator na svijetu, financirao investicija ukupno vrijednih milijardu i 300 milijuna dolara, za 526 primljenih startupova.


Predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner i član Upravnog odbora Damir Mujić sastali su se, u sklopu jednomjesečnog posjeta SAD-u, s vodećim ljudima industrije poslovnih anđela na svijetu. Sastanci s predstavnicima New York Business Angelsa, Founder Institutea, te raznim svjetski poznatim inkubatorima poput Techstarsa, WeWorksa, predstavnicima hrvatske diplomacije, te brojnim investitorima i poduzetnicima, poput Garya Vaynerchuka, otvorili su mogućnost promocije interesa Hrvatske, podižući zanimanje za ulaganja u hrvatsku startup scenu. Sastali su se i sa Minervom Tantoco, jednom od najbližih suradnica gradonačelnika New Yorka, Bill de Blasia, koja je odgovorna za napredak tehnologije u gradu, te dogovorili suradnju.

Davorin Štetner i Damir Mujić su gostovali na pitchu organiziranom od strane jedne od najjačih svjetskih organizacija poslovnih anđela svijeta – New York Angels koja se odvijala u zgradi New York Timesa u New Yorku. Predsjednik New York Angelsa,  Brian Cohen, prezentirao im je rad udruženja koje je investiralo preko 95 milijuna dolara u američke i svjetske startupe. Cohen im je dao i uvid u američki sustav certifikacije poslovnih anđela koji je iznimno bitan radi identifikacije dobrih anđela.

„Drago mi je da smo dogovorili jednu vrstu suradnje s ovom jakom organizacijom. Žele ulagati isključivo u tvrtke i osnivače koji dođu u New York i SAD. Razlog tome je europska birokracija koja im stvara velike probleme. Dobra stvar je da sada imamo direktnu vezu te su zainteresirani za prezentacije startupa u koje su naši članovi već uložili,“ izjavio je Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a.

Susreli su se i s K. J. Singhom, direktorom tehnološkog akceleratora Techstarsu New Yorku. Techstars se smatra najjačim tehnološkim inkubatorom svijeta, a do kraja 2015. financirao je investicije vrijedne 1,3 milijarde dolara u 526 kompanija. U posjetu Techstarsu dogovorena je intenzivnija suradnja CRANE-a i ove institucije, a poseban naglasak stavljen je na stvaranje posebne linije za hrvatske startupe.

Predstavnici CRANE-a upoznali su se u New Yorku i s radom Barclays Acceleratora, namijenjenog za strogo birane startupe financijskog karaktera. Potpredsjednik akceleratora Matthew Hooper predstavio je Davorinu Štetneru i Damiru Mujiću način rada te koncept ovog financijskog inkubatora s uredima u New Yorku, Cape Townu, Londonu i Tel Avivu. Nakon 13-tjednog programa startupima pružaju mogućnost za investiciju do 120.000 dolara. Poseban interes predstavnici akceleratora izrazili su za startupe koji su primili prvu investiciju članova CRANE-a te će se u tom segmentu razvijati daljnji razgovori i suradnja.(lp)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox