Do 2025. BDP po stanovniku 30.000 eura

13/01/2011

Ciljevi Povelje za novi početak, do 2025., koju je Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavilo predsjedniku Josipoviću su: BDP po stanovniku od 30.000 eura, ukupna zaposlenost od 75 posto i broj visokoobrazovanih od 30 posto.

Mrtvo slovo na papiru

Na upit o opasnosti da i Povelja, kao i brojni prijašnji slični dokumenti, ostane samo "mrtvo slovo na papiru" Josipović je rekao kako ne možemo biti sigurni da će se ti ciljevi ostvariti jer iza svake političke i društvene proklamacije mora stajati konkretan rad, pa će se tek vidjeti tko je spreman voditi politiku sukladnu proklamiranim ciljevima.

Novi početak

Predsjednik NVK-a Ivica Mudrinić ističe da je Hrvatskoj potreban "novi početak" zato jer je dosadašnji model ekonomskog rasta i društvenog razvoja potrošen.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi ocijenio je povelju kao, prvenstveno, političko pitanje, jer će se pokazati hoće li se iza tako apstraktnih teza, ali jasno mjerljivih ciljeva, potpisati čelnici ključnih političkih stranaka.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešmir Sever napomenuo je da su sindikati spremni poduprijeti Povelju ali će inzistirati da se njome prvenstveno vrednuje radnika, jer ne žele "da se u općenitosti izgubi čovjek". (Hina/JK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox