Enterprise Investors potpisao Ugovor o preuzimanju Studenca

11/06/2018

Poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII potpisao je ugovor o preuzimanju 100% vlasničkog udjela u društvu Studenac, mreži dućana/mini-marketa koji se nalaze u Dalmaciji, najjužnijoj regiji Hrvatske.


Gosp. Josip Milavić osnovao je Studenac kao obiteljsku tvrtku ranih devedesetih. Društvo se isprva bavilo isključivo veleprodajom te je s vremenom djelovanje proširilo i na maloprodaju. Maloprodaja danas čini temelj poslovanja društva – čak 95% ukupnih prihoda. Krajem 2017. godine Studenac je upravljao s 384 prodajna mjesta prosječne veličine 120 m2. Većina dućana nalazi se uzduž Jadranske obale te na otocima, dok je ostatak smješten u morskom zaleđu te u većim obalnim gradovima - poput Dubrovnika i Splita.  U posljednje tri godine otvoreno je 60 novih prodajnih mjesta. Prihodi Studenca za 2017. godinu iznosili su nešto više od 200 milijuna eura. Društvo trenutno zapošljava više od 2.600 djelatnika.

“Maloprodaja hrane u Hrvatskoj je posljednjih godina doživjela rast zasnovan na porastu kupovne moći te na značajnom povećanju broja turista. Istovremeno, očekuje se kako će se tržište maloprodaje u Hrvatskoj oblikovati prema modernom formatu trgovina. Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma,” rekao je Michał Kędzia, partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije. “Našim prisustvom u društvu Studenac planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta,” dodao je.  

Enterprise Investors jedno je od najvećih Private Equity društava u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi. Od osnutka 1990. godine, EI je prikupilo sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi nešto više od 2,5 milijardi eura. Navedeni fondovi investirali su 1,8 milijardi eura u 141 društvo iz različitih sektora, te izlaskom iz 127 društava ostvarili prihode od 3,7 milijardi eura.

Ivo Cagalj/PIXSELL
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox