Ericsson NT, Brodarski institut i Citus najinovativnije tvrtke

15/09/2011

Rezultati prvog nacionalnog istraživanja o stanju inovativnosti hrvatskih tvrtki predstavljeni su u kongresnom centru Hypo Expo XXI u Zagrebu. Tvrtka Sense Consulting, vodeći hrvatski pružatelj usluga poslovnog savjetovanja, tjednik Lider i veleučilište VERN' procijenili su stanje inovativnosti domaćih tvrtki te izradili studiju o poboljšanjima prema zbrojnim rezultatima analize.

Tako je od ukupno 119 analiziranih tvrtki u kategoriji velike tvrtke priznanje dobila Ericsson Nikola Tesla d.d., u kategoriji srednje  nagrađen je Brodarski Institut d.o.o., dok je u kategoriji male tvrtka priznanje dobio Citus d.o.o. 

Izvještaj pokazuje da su male tvrtke najbolje prepoznale važnost inovativnosti kao ključnog za postizanje konkurentnosti na tržištu, dok srednje i velike tvrtke trebaju usredotočiti svoje napore na smanjivanje vremenskog perioda potrebnog za plasiranje proizvoda na tržište (eng. time-to-market).
Nažalost, samo nešto više od jedne trećine tvrtki ima sustavno uspostavljen inovacijski proces – od ideje do komercijalnog proizvoda – što  uzrokuje da vrlo mali broj tvrtki ostvaruju značajne prihode od novih proizvoda ili usluga.  Nije iznenađujuće da više od dvije trećine ispitanih tvrtki sebe smatraju inovativnom tvrtkom, iako manje od pola tih tvrtki alocira sredstva iz svog proračuna za razvoj inovativnosti. (PS/JK)

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox