Hrvatska informatička kompanija osvaja međunarodna tržišta

08/06/2022

Nakon velikog međunarodnog uspjeha domaćih tvrtki iz IT sektora, još jedna domaća tvrtka stvara respektabilan uspjeh izvan granica Lijepe naše. Riječ je o informatičkoj tvrtki Appon sa sjedištem u Rijeci koja dugi niz godina stvara uspjeh na međunarodnoj razini integrirajući impozantnu listu partnera i klijenata.


Appon je zbog potrebe poslovanja godinama poslovao sa sjedištem u Njemačkoj te je unatrag posljednjih nekoliko godina započeo aktivno prebacivati operativno poslovanje u Hrvatsku. Kako navodi osnivač i vlasnik Appona Robert Franjković, razlog takvoj odluci je želja za potpunim integriranjem domaćih IT stručnjaka u rad tvrtke te iskorištavanje visokog potencijala domaćih IT kadrova koji su na iznimno visokoj razini u stručnom i operativnom smislu.

Godinama smo gradili uspjeh naše tvrtke. Znanje, stručnost i operativna efikasnost Appona su prepoznati od strane velikih kompanija poput Lufthanse, Deutsche Bahn, ENWB, Sparkasse i drugih. Prepoznati smo kao sustavan i odgovoran poslovni partner velikim firmama na međunarodnoj razini zahvaljujući visokokvalitetnom pristupu rješavanja informatičkih projekata. Između ostalih na razini transformacije informatičkih sustava iz fizičkih sustava u cloud, neovisno o statusu i provedbi pojedine transformacije. Projekti koje smo odrađivali ili odrađujemo nisu samo tehničke prirode već za naše klijente mijenjamo i kompletne poslovne protokole, a što predstavlja potpune procese unutar tvrtki klijenata. Naš tim se pokazao iznimno stručnim na razini Cloudformationa i terraform - usluge koje programerima i tvrtkama pružaju jednostavan način za stvaranje kolekcije povezanih AWS-a i resursa trećih strana, te osiguravanje i upravljanje njima ističe Franjković.

Čelni čovjek Appona naglašava kako je želja za pozicioniranjem tvrtke u Hrvatskoj proizašla iz višestruke potrebe.

U prvom redu smo željeli ostvariti razvoj naše tvrtke u kraju gdje smo odrasli i stručno stasali. Danas to znanje kroz vlastitu akademiju prenosimo novim naraštajima koje nakon perioda adaptacije i usavršavanja znanja uključujemo u timske i samostalne projekte na kojima radimo. Iskustva s radnim kadrom pokazuju kako je Hrvatska bogata informatičkim znanjem, odnosno radnim kadrom visokih operativnih i intelektualnih dosega. Otvoreni smo za sve mlade ljude s osnovnim znanjem i spremni u njih ulagati kako bi dosegli željenu razinu i postali samostalni projektni stručnjaci.

Iz Appona ističu kako nedavni, ali i aktualni uspjesi informatičkog sektora nipošto nisu iznenađenje.

Mišljenja smo da Hrvatska raspolaže iznimnim informatičkim potencijalom. Stoga bi valjalo razmotriti da nadležne institucije u budućnosti baziraju ulaganja i razvoj sektora s ciljem kreiranja izvoznog proizvoda ove vrste koji bi mogao predstavljati budućnost ekonomskog razvoja naše zemlje. Hrvatska je do sad pokazala kako raspolaže iznimnim potencijalom da kroz ulaganja i razvoj stručnih kadrova može postati jedna od vodećih država u sferi informatičkog sektora. Gledajući dugoročno, naš sektor bi obzirom na potencijal i sustavan rast u proteklim godinama mogao donijeti ekonomske pomake i postati pokretač ekonomskog napretka u godinama koje dolaze.

Informatička tvrtka Appon kroz dvadeset godina djelovanja odradila je preko dvije stotine projekata od velikog značaja te je u tom periodu surađivala s impozantnom listom renomiranih tvrtki. Posljednjih nekoliko godina, te tijekom pandemjskog perioda kroz vezana društva su ostvarili rast prometa od preko 600% i višestruko povećali obujam posla obzirom na novonastale standarde i potrebe globalnog tržišta. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox