I to je moguće: Egzotično voće i povrće iz Zagorja

11/07/2012

Umjesto kukuruza ili pšenice, obitelj Martine i Ivana Šuloga, u Bistri podno Medvednice već šesnaest godina uzgaja egzotično voće i povrće.Sve je počelo kada je Ivan, inače inženjer energetike i prometa, za vrijeme studentskih dana kupio sjeme kiwana.

Početak je bio težak jer je dobar urod trebalo uskladištiti i prodati, a interesa u Hrvatskoj nije bilo. Stvari su se počele pokretati kada su shvatili da se moraju okrenuti specijaliziranim tvrtkama koje se bave egzotičnim vrstama, piše tportal.

Većinu voća i povrća izvoze u Veliku Britaniju i Nizozemsku, a zainteresiranih kupaca ima i u Belgiji, Italiji i drugim zemljama. Danas njihova tvrtka Exotic King proizvodi tamarilo, višegodišnju rajčicu, tropsku marakuju, liči, kumquat, nekoliko vrsta čili papričica, žute lubenice, dinje jeju, pepino, fijoe i druge egzotične biljke.

Njihovo egzotično povrće i voće, zbog blizine EU, na police trgovina dolazi zrelo, za razliku od onoga iz Južne Amerike što utječe na kvalitetu. Velika je prednost što ulaskom u EU, uzgoj egzotičnog povrća i voća neće biti definiran kvotama, to nije slučaj s vinogradarstvom i maslinarstvom. (jk)

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox