Integracija znanja i podizanje kompetencija prioritetna je potreba hrvatskog gospodarstva

22/03/2011

Suradnja znanstvene zajednice i poslovnih akademija u razvoju kompetencija u domaćem gospodarstvu, te integracija teorije, prakse, sposobnosti i iskustva svih aktera uključenih u poslovne procese i znanstveni rad, vrijednosti su koje jamče održivi gospodarski i nacionalni razvoj. Zaključak je to Okruglog stola „Uloga poslovnih akademija i znanstvene zajednice u jačanju kompetencija hrvatskog gospodarstva“, kojeg su u zagrebačkom hotelu International zajednički organizirali Međunarodna poslovna akademija za inovacije i vodstvo ILBA te tvrtka InfoDom.

Novi zahtjevi

Novi zahtjevi koji dolaze pred menadžment tvrtki kao što su: brze promjene vanjskih uvjeta i modela poslovanja, tehnologija, te porast zahtjeva poslodavaca oko umijeća pojedinaca – nužno traže drugačije cikluse obrazovanja putem poslovnih akademija, na kojima se u tri do pet mjeseci stječu znanja relevantna za idućih tri do pet godina.
Integriranje znanja i vještine kroz takav program, pojedinca čini vrjednijim njegovoj tvrtki, ali i na tržištu rada. Širenjem znanja znanstvene zajednice i poslovnih akademija prema kompanijama i tvrtkama, potiče se direktan razvoj kompetencija u gospodarstvu. Istovremeno, takva znanja predstavljaju edukacijski okvir i za pripremu nezaposlenih i povećanje njihove šanse za zapošljavanje.“, rekao je prof.dr.sc. Slavko Vidović, direktor ILBA instituta.

 

Cjeloživotno obrazovanje-poslovna potreba

 

„Cjeloživotno obrazovanje postalo je pitanje poslovne potrebe. Jedino uz kontinuiranu edukaciju i obrazovanje možemo očekivati poboljšanje konkurentnosti Hrvatske i porast kompetencija domaćeg gospodarstva“, istaknuo je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, dodajući kako država mora početi prepoznavati, poticati i nagrađivati tvrtke koje su primjer dobrog poslovanja, temeljenog na znanju, ali isto tako i sankcionirati one koje to nisu.

Društvo znanja

Sudionici okruglog stola „Uloga poslovnih akademija i znanstvene zajednice u jačanju kompetencija hrvatskog gospodarstva“ dotaknuli su se i često spominjane sintagme o Hrvatskoj kao „društvu znanja“.

Ako je namjera zaista iskrena i pojam nije izmišljen za dnevnopolitičku uporabu, uvjeren sam da je ovaj skup, više nego dobar podsjetnik na korake i mjere koje moramo poduzeti kako bismo doista i ostvarili spomenuti cilj i postali „zemlja znanja“ . Svaka kvalitetna inicijativa isticanja važnosti obrazovanja i cjeloživotne edukacije za naše je društvo nužna i korisna. Osvještavanje šire javnosti o važnosti znanja s jedne strane i „pritisak“ na sve važne strukture i sudionike s druge, treba činiti često i sustavno“, poručio je Marko Oltean,  voditelj prodaje i odnosa s klijentima portala EduCentar i MojPosao. (PS/JK)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox