Iznenadit će vas koje kompanije posluju netransparentno

12/07/2012

Udruga Transparency International provela je istraživanje o transparentnosti multinacionalnih kompanija te napravila ranglistu 105 poduzeća, a to je prvi puta da se ocjenjuju svjetske firme, a ne države.

Riječ je o stotinu i pet najvećih tvrtki prema popisu američkog časopisa Forbes, a ocjenjivalo se da li tvrtke objavljuju podatke o svojim transakcijama i plaćanju poreza te koje antikorupcijske programe su uvele. Podaci potječu isključivo iz javno dostupnih izvora kao što su internetske stranice tvrtki.

Na vrhu liste je norveška naftna kompanija Statoil te britansko-australski rudarski koncern Rio Tinto, dok začelje drže kineska Bank of Communications i Bank of China. Za tvrtke iz država kao što je Kina, koje su na dnu liste, međunarodne norme i standardi su nešto novo, pojašnjava Robin Hodess iz istraživačkog odjela organizacije. 

Hodess  nije htio ustvrditi da postoji povezanost između transparentnosti neke tvrtke i njenog sjedišta jer se na posljednjim mjestima nalaze tvrtke kao što je japanska Honda Motors ili američki megakoncerni kao Google ili Apple, a na najnižem dijelu liste su i Microsoft te Amazon, piše DW.

Loše stoje i firme iz financijskog sektora. Giganti kao što su Goldman Sachs, Bank of America, VISA ili Citigroup odreda zauzimaju pozicije u donjoj trećini rangliste. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox