Kako brzo, jednostavno i učinkovito obnoviti zgradu ili obiteljsku kuću

10/04/2017

U okviru sajma Graditeljstvo - 40. međunarodni sajam građenja i opremanja koji se održava od 4 -7. travnja 2017. u Zagrebu na Zagrebačkom Velesajmu, održano je predavanje  GREEN TALKS za građanstvo, upravitelje zgrada, inženjere pod nazivom: "Kako brzo, jednostavno i učinkovito obnoviti zgradu ili obiteljsku kuću", u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Sudionicima GREEN TALKS-a predavači su objasnili kako pravilno pripremiti projekt za natječaje iz programa Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i EU fondova, kako napraviti kontrolu projekata u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te kontrolu provedbe radova na terenu. Također, bili su prezentirani najbolji primjeri iz prakse glede cjelovite energetske obnove višestambenih zgrada. Teme kojima je posvećena dodatna pozornost bile su: načini izbjegavanja požara na zgradama primjenom kvalitetnih negorivih materijala, inputi o najboljim građevinskim materijalima za zelenu gradnju i cjelovitu energetsku obnovu – toplinska izolacija, krovovi, prozori i vrata, dizalice topline, zidane konstrukcije, interijeri, hidroizolacija.

Institucionalni pokrovitelj GREEN TALKS je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čija je predstavnica održala predavanje na temu: „Natječaji energetske obnove zgrada RH – analiza i iskustva iz prakse“. Tvrtke/Institucije koja su sudjelovale na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su Fire safe Europe s temom: „Igra li se Europa vatrom?“, REENOVA+ s temom: „Mogućnosti financiranja energetske obnove zgrada“, Wienerberger s temom: „Inovativna rješenja u energetski učinkovitoj gradnji“, Fibran Nord s temom: „XPS - svestrana upotreba u sustavima ovojnice zgrade od podruma do krova” te Firestone s temom: „Održive i dugotrajne metode krovnih hidroizolacija“.

GREEN TALKS se nastavio na jutarnji program i svečano otvaranje proljetnih sajmova Zagrebačkog Velesajma gdje je održan i panel pod nazivom: „HRVATSKO GRADITELJSTVO DO 2030 godine“ u organizaciji HSZG-a. Sudionici panela bili su: Irena Križ Šelendić, Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, MGIPU;  Prof. dr. sc. Neven Kuspilić, dekan, Sveučilište u Zagrebu Građevinski fakultet; Ivana Miličić, Principal bankar, Europska banka za obnovu i razvoj; Neven Mikec, direktor, VMD Model d.o.o.; Tomislav Ćurković, član Upravnog odbora, Hrvatska komora arhitekata;Lino Fučić, Rukovoditelj direkcije, Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Klara Matić, Senior Consultant, Colliers International.

Također, u okviru inicijative OBNOVIMO HRVATSKU, održane su tri zanimljive prezentacije dostupne na (www.gbccroatia.org): ”Aktualni strateški dokumenti RH iz područja graditeljstva”, Irena Križ Šelendić, Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, MGIPU -  Uprava za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu, zatim „Energetska obnova javnih i stambenih zgrada bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem OPKKK 2014.-2020.“, Ines Androić Brajčić, Načelnica sektora, MGIPU - Uprava za prostorno uređenje, pravne poslove i EU programe, Sektor za programe i projekte Europske unije te ”Zelena javna nabava RH – aktualni status i planovi za budućnost”, Branka Pivčević Novak, Voditeljica službe, MZOIE - Uprava za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora, Sektor za klimatske aktivnosti i održivi razvoj / Služba za održivi razvoj.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox