Kako pobijediti Golijata u tržišnoj utakmici?

05/10/2011

Svaka tvrtka koja lansira novi proizvod mora biti svjesna da ne postoji čarobni štapić koji će joj pomoći u tržišnom natjecanju. Za male tvrtke koje na raspolaganju nemaju puno resursa, borba s vodećim tvrtkama na tržištu je težak zadatak, ali ne i nemoguć.

Male se tvrtke mogu natjecati s vodećima na tržištu, no najbolji način za to je traženje prednosti i njihovo iskorištavanje. Ako klijenti shvate da tvrtka nudi više od velikog branda, možete dobiti njihovu dugoročnu lojalnost. Postoje smjernice koje vam mogu pomoći u poduzetničkoj borbi Davida s Golijatom.

1. Bez straha
Svi su počeli od nekuda. Svaki veliki brand za kojeg znamo je morao od nekud započeti. Budite sigurni da proizvod ili usluga koju nudite tržištu, iako još nepoznata, nudi alternativno rješenje dominantnom brandu.

2. Po čemu se vaš proizvod razlikuje
Tvrtke moraju ponuditi klijentima razlog zašto bi trebali odabrati njihov proizvod ili uslugu umjesto usluga dominantnog branda. Najbolji načini diferencijacije su kroz inovativnost proizvoda, cijenu i uslugu.

3. Društveni mediji
Veliki brandovi imaju veliki marketinški budžet i prednost pred manjim tvrtkama jer se mogu daleko više reklamirati. No, svjetski se poredak dramatično promijenio pojavom Facebooka i Twittera.

4. Fleksibilnost
Poput boksača perolake kategorije protiv teškaša, prednost malih tvrtki je brzina. Manje tvrtke mogu brzo reagirati na promjenu tržišta i prilagoditi svoj poslovni model svojim klijentima i njihovim potrebama. Veći brandovi su tromi poput velikih tankera, s procesom od mnogo koraka donošenja odluka, što rezultira sporom reakcijom na zahtjeve tržišta.

5. Služba za korisnike
Mnogi veliki brandovi imaju lošu reputaciju što se tiče komunikacije s klijentima jer sporo reagiraju na njihove upite. Manje tvrtke mogu to iskoristiti i osigurati visoki stupanj usluge svojim klijentima. S dobrim sustavom za žalbe, brzim reagiranjem i pretvaranjem problema u pozitivna iskustva za poslovanje možete klijentima osigurati visok stupanje usluge. Dobar alat za rješavanje pritužbi klijenata su i društvene mreže.

 

 

Izvor: www.smarta.com

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox