Kako razlika od 10 centi može uništiti posao?

26/09/2012

Nijemci su ponosni na svoje pecivo i pekarske proizvode kakvi se mogu naći i u najmanjoj seoskoj pekarnici, no i taj sektor doživljava korjenite promjene te svaki dan jedna pekara zauvijek zatvori vrata.

Dva su razloga za taj trend: kvalitetno pecivo ima svoju cijenu i "obično" pecivo od bijelog brašna u pekarnicama u pravilu košta oko 25 centi. Za sve više ljudi u Njemačkoj je i to previše i po pekarske proizvode odlaze u discounte poput Aldija ili Pennya. Tamošnje pecivo možda nije tako ukusno kao kod "pravog" pekara, ali tamo slično pecivo košta - samo 15 centi, piše Deutsche Welle.

U međuvremenu sve je više industrijskih pogona koji nude polugotove proizvode - prijesno i konzervirano pecivo i kruh, već postavljeno na standardne limove koje samo treba staviti u peć koja se nalazi u samoposluzi. Već trenutno postoji oko 15 tisuća takvih "pekarskih stanica" po njemačkim discouterima, a u slijedeće dvije-tri godine bi moglo doći još njih desetak tisuća.

Osim toga po njemačkim gradovima niču "industrijske" pekarnice, lanci poput "back WERK-a" u kojoj zaposleni često uopće niti ne znaju što se nalazi u pecivu i kruhu kojeg prodaju. Jer nitko tamo ne mora mijesiti kruh, nego se i tamo pekarski poluproizvodi samo smještaju u pećnice i prodaju - naravno, jeftinije nego u "pravim" pekarnicama. 

Na zatvaranje tradicionalnih pekarnica utječe i neizdrživo povećanje troškova, osim skupljih žitarica uslijed suše, sve je skuplja i energija koja se koristi za proizvodnju kruha. Osim toga, rastu i troškovi rada u pekarnicama.

Zbog svega navedenog pekari sve češće zatvaraju vrata, a građani priznaju da tih nekoliko centi razlike nije trebao biti razlog da neka pekarnica propadne nakon što je možda već stoljećima prelazila s koljeno na koljeno. No, tada je već prekasno. (jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox