Kako uvesti fleksibilno radno vrijeme?

30/09/2011

Radno vrijeme od 8 do 16 sati nije nužnost. Primjeri tvrtki koje su uvele fleksibilno radno vrijeme pokazuju da se na taj način može podignuti moral i produktivnost zaposlenika, ali i smanjiti sveukupne troškove tvrtke. Ako razmišljate o uvođenju fleksibilnog radnog vremena  donosimo nekoliko stvari o kojima morate voditi računa.

Sudjelovanje zaposlenika
Najuspješniji oblici fleksibilnog radnog vremena su oni koji su uvedene uz konzultacije i sudjelovanje zaposlenika. Podijelite ankete zaposlenicima kako biste saznali njhovo mišljenje. Svaki plan koji namjeravate provesti raspravite sa zaposlenicima. Na taj način zaposlenici će saznati što se krije u pozadini dramtičnih promjena te će lakše prihvatiti vaše prijedloge.

Rezerviranje radnog mjesta
Mnoge tvrtke koje prakticiraju fleksibilno radno vrijeme koriste sistem rezerviranja stolova kako bi omogućile Hotelling (rezerviranje slobodnog virtualnog radnog mjesta u tvrtki pomoću računala i preusmjeravanje svih poziva namijenjenih tom zaposleniku na telefon). Ovo je bez sumnje najbolji način za odrađivanje posla u fleksibilnom radnom vremenu.

Kako odabrati program za rezerviranje radnog mjesta
Program za rezerviranje radnog mjesta morate odabrati na temelju lake uporabljivosti i njegove mogućnosti priključivanja na tvrtkin Intranet ili internet. Još jednom, trebali biste konzultirati osoblje tijekom procesa odlučivanja jer će oni koristiti ovaj alat svakodnevno.

Ušteda
Hotelling može omogućiti tvrtkama izbjegavanje neiskorištenosti nekretnina i smanjivanje energetskih troškova. Ipak, pri prelasku na hot desk, veće promijene se moraju dogoditi na radnom mjestu kako bi ono bilo što ugodnije za rad.

Izgled ureda
Uz hot desk područja, koja se često nazivaju i touchdown točke, poslodavci bi trebali razmisliti i o stvaranju što opuštenijeg radnog mjesta koje sadrži mekše stolice, Wi-Fi vezu, zbog poboljšanja izgleda, osjećaja i funkcionalnosti radnog mjesta. K tome, osjećaj pripadnosti će se morati obnoviti i mjesta za odlaganje osobnih stvari će morati biti dodijeljena svim zaposlenicima koji dijele stolove.

Posao kao i uvijek
Većina poslodavaca je ustanovila da fleksibilno radno vrijeme pozitivno utječe na stav i moral zaposlenika. Većina tvrtki će također potvrditi da fleksibilno radno vrijeme povećava produktivnost. No, sa zaposlenicima koji rade od kuće ili na terenu, postoji opasnost da će doći do prekida u komunikaciji. Vrlo je bitno da održavate rutinske sastanke kako bi radnici ostali dobro informirani i kako bi imali osjećaj sudjelovanja, jedinstva i timskog rada.

Probno razdoblje i procjena

Kao i s većinom poslovnih aspekata, važno je napraviti probu. Većina tvrtki će isprobati fleksibilno radno vrijeme i hot desking šest mjeseci prije no što ga odluče trajno uvesti. Trebali biste provesti procjenu koliko je posao napredovao nakon uvođenja sheme i osoblje bi trebalo ponovo dati svoje mišljenje prije donošenja konačne odluke.


Izvor: www.newbusiness.co.uk

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox